Welke sporten zijn er populair in Nederland? - Fitway

Welke sporten zijn er populair in Nederland?

We sporten al een tijdje

Het stimuleren van het lichaam of de hersenen, dat is volgens de definitie het doel van sporten. Je staat er dan meteen bij stil dat schaken ook wel degelijk een sport is, hiermee stimuleer je het lichaam misschien niet zo intensief maar wel degelijk je hersenen. Omdat sporten zo’n ontzettend breed begrip is, is het lastig precies na te gaan wanneer sporten is ontstaan. Hardlopen valt namelijk ook onder de categorie sport maar het is niet precies duidelijk wanneer we van het hard weg lopen voor sabeltandtijgers zijn over gegaan naar het hardlopen als sport.

Een van de eerste en bekendste sportgebeurtenissen in de geschiedenis zijn de Olympische Spelen waar de Grieken al voor Christus mee begonnen. Dat de Grieken van sport houden is dus wel duidelijk maar hoe zit dat met Nederland? Wat zijn de populairste sporten in Nederland?

Pijnlijke eerste plek..

Het mislopen van het EK doet al genoeg pijn maar we moeten het er nog even inwrijven. Misschien had je het al verwacht maar voetbal is de populairste sport in Nederland. In het seizoen 2014 – ’15 heeft de KNVB zelfs hun eigen record verbroken door hun 1.227.157ste lid te verwelkomen. De grootste stijging werd gezien in het aantal meisjes en vrouwen dat lid werd.

In 1865 werd de eerste officiële wedstrijd georganiseerd in Nederland en maar liefst tien jaar later, werd de eerste officiële voetbalclub, HFC (Haarlemsche Football Club), opgericht.

Naar verwachting zal voetbal ook de aankomende jaren nog op de onbetwiste nummer 1 plek staan wanneer het gaat om de populairste sporten in Nederland al moet ik zeggen dat mijn liefde voor voetbal wel een enorme klap gaat krijgen wanneer we in 2018 niet gewoon weer bij een groot toernooi aanwezig zijn.

Nederlands Elftal 2016

Het Nederlands Elftal dat helaas niet aanwezig is op het EK in Frankrijk.

Ondanks weinig succes, toch populair

Ondanks het feit dat we al jaren niet meer echt aanwezig zijn op grote podia, is tennis nog steeds erg populair in Nederland. Het laatste echt noemenswaardige succes dateert alweer van 1996 toen Richard Krajicek de Wimbledon titel won in het enkelspel. Tot op heden is dit het beste resultaat dat een Nederlander ooit in de tennissport heeft behaald.

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) bestaat alweer sinds 5 juni 1899 en heeft ondertussen zo’n 700.000 leden

Weet je wat ik echt niet zou willen missen?

Vissen! Dat geldt dan niet voor mij, ik ben niet zo’n visser, maar dit geldt wel voor zo’n 600.000 andere Nederlanders. Sinds 2013 is de Sportvisserij toegetreden tot NOC*NSF. Het aantal mensen dat vist is misschien nog veel groter daar je officieel gezien een vispas nodig hebt om op bepaalde plekken te vissen maar lang niet iedereen die weleens een hengel uitgooit heeft daadwerkelijk zo’n vispas. Om dit in goede banen te leiden zijn er zelfs VISpas controleurs aangesteld.

Sportvissen

Maar de vraag is, waar is uw VISpas?

Andere populaire sporten in de top 10

Op de vierde plek vinden we Golf. Golf wordt nog steeds geassocieerd met rijke, oudere mannen maar gelukkig zien we wel een kleine stijging in het aantal leden dat niet aan dit beeld voldoet.

Ondanks de recente successen vinden we hockey slechts op plek vijf. Misschien zijn de successen nog iets te recent want ook bij hockey is er wel een stijging te zien, het zou goed kunnen dat dit het gevolg is van het winnen van een Olympische titel, een Europese titel én een wereldtitel.

Welke sport beoefen jij?

We zijn benieuwd naar welke sporten jullie beoefenen. Zijn jullie van de teamsporten, de populaire sporten of misschien wel van een hele originele sport? Laat het ons weten in de reacties!

Kans maken op een Body & Fitshop tegoedbon ter waarde van € 50,-?

Volg Fitway op Facebook en ontvang tips over voeding en beweging voor een gezonde levensstijl!

Verder lezen?

muscle_pain

Spierpijn? Tips tegen spierpijn!

Eindelijk weer de energie gevonden om te beginnen met sporten. Met een voldaan gevoel loopt u de sportschool uit, daarna heerlijk...

sleeping

Goed slapen bevordert gewichtsverlies

Sporten en bewegen maakt een mens gezonder, men leeft langer, hebt meer energie, voelt je fitter, ziet er beter uit! Mensen...

GettyImages-583690207-57027fce3df78c7d9e6d2e35

Wat je moet weten over crossfit, bootcamp en andere fitness trends

Je wordt er mee dood gegooid. Crossfit, bootcamp, Zumba, bodypump dit zijn er maar een paar van de fitness trends van dit...