Wat het woord eigenlijk al zegt “bedrieg maaltijd”, je bedriegt je gezonde leefstijl, je wisselt je gezonde maaltijden af met een ongezonde maaltijd. Je houdt je in deze dag / maaltijd niet aan het opgestelde dieet, maar geeft je over aan je eetwensen. Het lijkt vreemd, maar deze methode zou je misschien wel kunnen helpen bij het afvallen.

Sommige mensen hebben een vaste routine en hebben een cheat day eens in de week, anderen doen aan een cheat meal eens in de zoveel tijd. Het is meestal bedoeld om je ziel te voeden zodat je vervolgens weer lekker de draad kunt oppakken met het gezond eten en sporten. Het doel van de cheat meal is om de rest van de week gezond te eten en actief te blijven, waarbij je tussendoor toch wat lekkers kunt nemen. Mogelijk duurt het proces van afvallen hierdoor wel wat langer, maar heb je een veel grotere kans om je dieetdoelen te halen.

Sommige mensen zien een cheat meal als twee koekjes bij de koffie en de rest van de dag weer gezond eten. Anderen zien het als een hele dag eten wat ze willen zonder limieten. Of een hele avondmaaltijd met fastfood; pizza, cola, ijs. Hoe is heel belangrijk hoe jij het invult. Het kan namelijk wel van grote invloed zijn op je trainingen en op het afvallen. Er zit namelijk emotie achter bij het hebben van een cheat meal/day. Er zit namelijk een risico aan dat je, jezelf niet meer in kan houden en teveel eet. Je hebt hier de hele week naar uit geleefd en je zult de komende hele week ook weer niets hiervan mogen, dus ga je helemaal los! Nu loop je het risico dat het strenge regiem van door de weeks voor niks is geweest. Het is belangrijk om aan goede zelfreflectie te doen.

Een dieet volhouden kan vermoeiend zijn. Meestal vervallen mensen dan in hun oude patroon door weer te gaan snoepen. Het schuldgevoel hierover kan er juist voor zorgen dat je het dieet niet weer oppakt. Door een cheat-meal of cheat-dag in te plannen, kan je de rest van de zes dagen van de week je dieet beter volhouden. Daardoor bereik je op lange termijn toch dat streefgewicht.
Het is wel belangrijk om je niet te gaan volstoppen met allerlei lekkere maar ongezonde voedingsstoffen. Hierdoor zal je namelijk alsnog over de gehele week een teveel aan calorieën binnen krijgen. Probeer ervan te genieten maar hou maat.

Probeer echt te genieten van een maaltijd en niet te focussen op het eten. Als je er van geniet, vind er bewustwording plaats en kan je makkelijk genoegen nemen. Door extra te genieten van je voedsel, zal je sneller een verzadigd gevoel zult hebben en een mindere hoeveelheid eten. Verder moet het passen bij je fitnessdoel, eetpatroon en dagelijkse gewoonten. Misschien kan een cheat meal de oplossing zijn voor het constant falen van je vorige pogingen af te vallen met een dieet.