Wat zit erin die vreemde bidon?

Als je weleens in de sportschool te vinden bent of wanneer je sporters volgt op Facebook of Instagram, dan is je misschien wel opgevallen dat sommige mensen daar een nogal vreemde bidon bij gebruiken. Dit noemen we een shaker. Sommige sporters drinken gewoon water uit zo’n shaker maar deze is eigenlijk bedoeld voor, je raadt het al shakes en ondanks dat de smaak soms anders kan doen vermoeden, hebben we het niet over milkshakes maar over een eiwitshake.

Waarom zou je een eiwitshake nemen?

Wanneer je ons eerdere artikel over macronutriënten gelezen hebt weet je dat ons lichaam behoefte heeft aan onder andere koolhydraten, vetten en eiwitten. Elk van deze voedingsstoffen heeft zijn eigen functies. Eiwitten zorgen bijvoorbeeld voor een goed en snel herstel van de spieren. Eiwitten kunnen we onder andere uit ons voedsel halen maar veel mensen hebben moeite om het gewenst aantal eiwitten uit enkel hun voedsel te halen, vandaar dat zij ervoor kiezen eiwitshakes te nemen.

Moet ik een eiwitshake nemen?

Je kunt het natuurlijk sowieso een keer proberen maar wanneer jij regelmatig sport, een gezond en rijk voedingspatroon hebt (zoveel mogelijk goede macronutriënten binnen krijgt in de juiste verhoudingen) maar toch niet aan voldoende eiwitten komt, dan kunnen eiwitshakes zeker een uitkomst zijn. Zeker wanneer je veel aan krachttraining doet en kun je eiwitten goed gebruiken. Bij krachttraining veroorzaak je namelijk hele kleine scheurtjes in je spieren (het herstellen hiervan is wat jouw spierpijn veroorzaakt) en eiwitten helpen het lichaam deze scheurtjes sneller te herstellen. Daarnaast kan het gewoon een lekkere en snelle manier zijn om aan je eiwitten te komen.

Wanneer moet ik dan zo’n eiwitshake nemen?

Er zijn mensen die steevast direct na hun training een eiwitshake nemen, andere mensen genieten rustig ’s avonds op de bank van hun eiwitshake en weer andere mensen nemen de shake juist tijdens hun training.

Wanneer je de eiwitshake blijkt niet zo heel relevant te zijn. Zeker niet wanneer jouw voedingspatroon over het algemeen bestaat uit maaltijden waarin voldoende eiwitten zitten. Mocht je een training hebben gehad en daarvoor weinig tot geen eiwitten binnen hebben gekregen dan is het aan te raden de eiwitshake binnen een half uur na je training te nuttigen, op die manier krijgt jouw lichaam alsnog de benodigde stoffen binnen om je spieren te herstellen. Verder is het dus vooral belangrijk dat jij de eiwitshake neemt wanneer je daar zin in hebt en wanneer je deze qua eiwitten goed kan gebruiken.

Welke eiwitshake moet ik nemen?

Eiwitshakes zijn er in alle soorten en smaken, er is dus ontzettend veel te kiezen. Wat goed is om te weten voor je een keuze maakt is dat er twee soorten eiwitpoeders zijn (met eiwitpoeder maak je een eiwitshake). Caseïne is een eiwitpoeder dat minder snel opgenomen wordt door het lichaam dan het populairdere Whey. Het verschil tussen beide is niet alleen de snelheid waarmee het wordt opgenomen door het lichaam maar ook de werking, zo is caseïne erg belangrijk om spierafbraak tegen te gaan en Whey juist om spieropbouw te stimuleren.

Los van deze twee soorten heb je natuurlijk ook allerlei verschillende merken. Bij Fitway zijn wij erg tevreden over de Whey Perfection van Body & Fit, deze is er in maar liefst 35 smaken! Geloof ons, daar zit er zeker een bij die je lekker vindt!

Maak kans op een Body & Fitshop tegoedbon t.w.v. € 50,-!

Registreer je nu voor toegang tot de Fitway applicatie en maak kans op een Body & Fitshop tegoedbon ter waarde van € 50,-. Je krijgt dan voedings- en trainingsadvies gericht op jouw levensstijl en doelen én wie weet kun je straks meteen Whey inslaan bij Body & Fitshop!