HIIT staat voor High Intensity Interval Training en het is een uiterst efficiënte fitness-methode. Een of twee keer per week 10 tot 20 minuten High Intensity Interval Training (HIIT) blijkt beter te zijn dan 4 keer per week 45 minuten hardlopen, fietsen of op de crosstrainer. Deze relatief nieuwe trainingsvariant blijkt zelfs tot 9 keer effectiever dan de traditionele cardiovasculaire work-outs en versnelt bovendien de natuurlijke productie van onze groeihormonen.

High Intensity Interval Training (HIIT) betekent dat je meerdere korte sessies van intervaltraining uitvoert op een extreem hoge intensiteit. Kortom: korte, maar super-intensieve kracht- en energie-uitbarstingen. De “Interval” staat voor een pauze tussen een oefening of een herhaling binnen je work-out. Intervallen zijn heel belangrijk, want het menselijk lichaam is niet gebouwd om uren aan een stuk te ploeteren op een crosstrainer. De mens is van oudsher gewend aan korte momenten van intense fysieke inspanning, om vervolgens te rusten.

High Intensity Interval Training (HIIT) is een unieke fitnessmethode die zeer geschikt is voor afvallen. Een sessie duurt minimaal 10 en hooguit 20 minuten, exclusief een eventuele warming-up en cooling-down. Dit lijkt misschien belachelijk kort, maar als je HIIT naar behoren uitvoert, ben je na die korte tijdsspanne bekaf! Je gaat namelijk van de 15 min 4-5 min voluit en traint op +/- 90% van je maximale krachtinspanning.

Het doel van HIIT is namelijk om voor een relatief lange cumulatieve periode je anaerobe stofwisseling aan te spreken. Dit doe je door jezelf compleet uit te putten. Zodoende wordt er meer melkzuur opgebouwd in je spierweefsels dan door je lichaam kan worden verwerkt. Je lichaam heeft dan niet genoeg aan de zuurstof die je inademt, waardoor het natuurlijke lichaamseigen chemicaliën moet aanspreken om aanvullende zuurstof op te kunnen nemen. Je moet de oefeningen zo intensief mogelijk uit te voeren en écht het maximale uit je lichaam halen.

Dit betekent dat je met HIIT:
– Zeer snel conditie & uithoudingsvermogen ontwikkelt
– Beter kan afvallen
– Beter je spieren kan ontwikkelen met krachttraining
High Intensity Interval Training (HIIT) dien je slechts enkele keren per week te doen. Ervaren fitness-beoefenaars doen het hooguit om de dag. De bedoeling van intervallen is namelijk dat je spieren rust krijgen. Zonder voldoende rust heeft High Intensity Interval Training (HIIT) dus geen enkel nut en doet het meer kwaad dan goed.

Een voorbeeld van een trainingsschema:

– Warming-up van 5 minuten.
– 1 minuut lage intensiteit joggen.
– Direct daaropvolgend sprint je 30 seconden zo hard als je kan.
– Dan vertraag je opnieuw 1 minuut lang.
– Wissel dit af tot je trainingsprogramma erop zit.
– Cooling-down van 5 minuten.

Wissel regelmatig van oefeningen, dit houd je gemotiveerd!