Calorieën zijn beroemd! Iedereen kent ze en iedereen heeft het over ze. Maar we horen niet zoveel mensen over macronutriënten, dat is jammer. Want voor een gezonde levensstijl zijn deze net zo belangrijk als calorieën.

Calorieën zijn niet de beestjes in jouw kledingkast die ’s nachts jouw kleding wat strakker maken. Calorieën zijn een aanduiding van energie. Deze energie vind je terug in alle voedingsmiddelen. In de een wat meer dan in de andere, daar gaan we een andere keer op in.

Energie

Omdat jouw lichaam elke dag een hoop taken te doen heeft, kan het wel wat energie gebruiken. Zo hebben jouw organen bijvoorbeeld energie nodig om te werken maar ook iets simpels als een glas water naar je mond brengen kan alleen wanneer je daar de energie voor hebt.

Aangezien de ene persoon per dag meer energie nodig heeft dan de ander verschilt het per persoon hoeveel calorieën je per dag tot je kan nemen zonder daarbij aan te komen. Alle energie (dus calorieën) die je binnenkrijgt terwijl je lichaam die niet meer nodig heeft, zorgt namelijk voor overgewicht. Het overschot wordt opgeslagen als reserve in de vorm van vet. Krijg je minder energie (weer die calorieën) binnen dan dat je nodig hebt, dan zal het lichaam de energie ergens anders vandaan halen waardoor je af gaat vallen. Ga nu niet direct heel weinig eten. Want te weinig calorieën resulteert er weer in dat het lichaam ook spiermassa gaat aanspreken. Dat de juiste hoeveelheid calorieën een grote rol spelen bij een gezonde levensstijl is dus wel duidelijk.

Wat zijn macronutriënten?

Ik kan me heel goed voorstellen dat je er anders over denkt wanneer je dat stuk pizza, die hap banaan of die slok warme chocolademelk naar binnen werkt maar voedsel is best ingewikkeld. Los van dat jouw stuk pizza bestaat uit deeg, tomaat, vlees en kaas en jouw banaan niet recht maar krom is, is voedsel opgebouwd uit allerlei voedingsstoffen.

Drie van deze voedingsstoffen komen het meest voor. Dat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen noemen we macronutriënten.

Waarom zijn macronutriënten belangrijk?

Eerder gaven we al aan dat jouw lichaam energie nodig heeft om bepaalde handelingen uit te kunnen voeren. Sommige van deze handelingen zijn direct zichtbaar. Een voorbeeld van zo’n handeling is bijvoorbeeld een squat uit de Legs Workout of een body weight crunch uit de Abs Workout. Maar denk ook aan niet zichtbare handelingen waardoor jouw gehele lichaam functioneert.

Om te zorgen dat jouw lichaam optimaal functioneert heeft het verschillende soorten voedingsstoffen nodig. Juist. Naast eiwitten ook de koolhydraten en vetten.

Koolhydraten

Er bestaan tegenwoordig vrij veel diëten waarbij je koolhydraatarm of zelfs zonder koolhydraten dient te eten. Toch adviseert de gezondheidsraad, dat wie gezond wil eten, zo’n 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten dient te halen. Los daarvan zitten er vezels in sommige koolhydraten, deze vezels worden niet verteerd door ons darmstelsel waardoor er afval mee het lichaam uitgenomen kan worden.

Koolhydraten zijn goed voor het zenuwstelsel maar zijn dus ook erg belangrijk voor het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.

Vetten

Vet blijft een negatieve nasmaak hebben voor mensen die een gezonde levensstijl nastreven. Het is goed om te weten dat er veel verschillende soorten vetten zijn en dat het net als met zo’n beetje alles in het leven goed is om met mate te werken.

Wanneer we het over vetten hebben met betrekking tot macronutriënten, hebben we het dus over goede vetten. Deze vetten zijn belangrijk voor de normale groei, het verzorgen van celmembranen, het opnemen van vitamines maar ook voor energie!

Eiwitten

Net als vetten zorgen ook eiwitten voor groei, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen). Eiwit kan door het menselijke lichaam omgezet worden in aminozuren. Een deel van deze aminozuren is essentieel voor de werking van het menselijke lichaam. Zo helpen deze aminozuren bij weefselherstel maar ook voor het opbouwen en onderhouden van spierweefsel. Daarnaast geven eiwitten een verzadigd gevoel en verminderen je eetlust. Heel interessant dus wanneer je probeert af te vallen!

Conclusie

Wanneer jij op je gewicht wil letten zal je bewust om moeten gaan met de calorieën in jouw voedingsmiddelen. Wanneer jij op een gezonde manier op je gewicht wil letten en hier invloed op uit wil oefenen zal je ook moeten kijken naar macronutriënten. Hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten of andere voedingsstoffen moet binnen krijgen is per persoon verschillend. Mocht je persoonlijk advies willen krijgen over de juiste voedingsstoffen en verhoudingen, stuur ons dan een mailtje via het contact formulier.

Download gratis een van de Fitway Applicaties voor iOS uit de App Store of voor Android uit de Google Play Store en begin meteen met het verbranden van calorieën!