Ontbijten is heel belangrijk. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar deze maaltijd wordt heel vaak overgeslagen, en dat is niet verstandig. Maar waarom?
Ons lichaam heeft het ‘s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren heeft ons lichaam voedingsstoffen dagelijks nodig. Het ontbijt zorgt ervoor dat we fysiek en mentaal goed kunt presteren. Vooral de koolhydraten zijn een goede energieleverancier. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat de darmen weer opstarten en weer voedsel kunnen verteren.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die niet ontbijten of enkel een kop koffie drinken, slechter presteerde op korte termijn geheugen testen. Een goed ontbijt is cruciaal voor uw concentratie. Wanneer u niet goed ontbijt zal uw lichaam zich namelijk gaan focussen om de energie die u nog over heeft op te slaan. Het gevolg hiervan is dat uw concentratieniveau zal dalen. Ook kan dit hoofdpijn veroorzaken. Mensen die ontbijten krijgen meer vitamines en mineralen binnen en raken minder snel geïrriteerd. Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel en het insuline niveau op de juiste waarden blijven. Een gezonde bloedsuikerspiegel zal u helpen minder snel chagrijnig te worden en dat wil toch iedereen.

Een ontbijt is ook belangrijk om goed op gewicht te blijven. Een ontbijt met brood zorgt voor een goed gevuld gevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben dan mensen die niet ontbijten. Wanneer men ’s ochtends het ontbijt overslaat, is de kans groot dat u in de loop van de dag steeds meer honger krijgt met als gevolg dat men gaat ‘snacken’. Het overslaan van een ontbijt is dus geen goede manier om af te vallen! Om op gewicht te blijven, is het echter belangrijk om de inname van uw voeding over de hele dag te verspreiden.

Ontbijten is ook belangrijk voor het hart. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die het ontbijt voor een jarenlange periode overslaan vaak een hoger cholesterol gehalte hebben, een hoger LDL niveau, en een te hoog insulinegehalte. Hierdoor kunnen hart-en vaatziekten ontstaan, ook wordt hierdoor de kans op diabetes vergroot.

Maar wat is nou een goed ontbijt? Het is belangrijk dat u tijdens het ontbijten goede koolhydraten binnenkrijgt, deze kunt u uit bijvoorbeeld brood en fruit halen. Om een gevuld gevoel te krijgen moet men genoeg eiwitten binnen te krijgen en een beetje vet. Deze kunt u halen uit bijvoorbeeld magere yoghurt, noten, magere kwark, kaas, ham en eieren.

Hieronder staat een voorbeeld van een gezond ontbijt. Dus maak tijd voor deze belangrijke maaltijd, voor je het weet raak je er aan gewend en kan het echt heerlijk ontspannend zijn! Meer heerlijke ontbijt recepten kun je vinden in onze Fitway app.

70

 

Ingredienten Aantal Type Calorieen Eiwitten (gr) Koolhydraten (gr) Vetten (gr)
Kwark, halfvol 225 Gram 225 27 7 10
Banaan 165 Gram 142 2 31 0
Amandelen 5 Gram 29 1 0 3
Kaneel 3 Gram 9 0 2 0
Totaal 400 30 (30%) 40 (40%) 13 (30%)