Vijf oefeningen met je eigen lichaamsgewicht - Fitway

Vijf oefeningen met je eigen lichaamsgewicht

Vijf oefeningen met je lichaamsgewicht

Soms heb je geen zin of tijd om naar de sportschool te gaan, ook al weet je dat het beter is om wel te gaan, soms wint het verstand het niet van je gevoel en besluit je toch thuis te blijven. Misschien heb je thuis een hometrainer staan of gewichten liggen zodat je ook thuis nog even aan de slag kan maar zelfs wanneer je deze luxe niet hebt kun nog een aardige workout mee pakken door gebruik te maken van jouw eigen lichaamsgewicht. In het artikel van vandaag laten we je vijf oefeningen zien welke je kunt uitvoeren met enkel je eigen lichaamsgewicht.

Wat heb ik nodig voor ik aan de slag kan met oefeningen met mijn eigen lichaamsgewicht?

Dat is nou juist het mooie aan oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, je hebt er niets voor nodig! Al adviseren we je wel even sportkleding aan te trekken en te zorgen dat je een beetje vrije ruimte hebt. Maar je kunt dus aan de slag in je woonkamer, in de achtertuin of desnoods in de schuur. Zo lang je de ruimte hebt en jij je op je gemakt voelt kun je aan de slag.

Push-up / Opdrukken

De Push-up, ook wel opdrukken genoemd is een van de bekendste oefeningen die je kunt uitvoeren met enkel je lichaamsgewicht. Een van de voordelen van het opdrukken is dat iedereen het kan. De een zal vaker kunnen opdrukken dan de ander maar, mits medisch verantwoord, kan iedereen ermee beginnen en door te blijven oefenen zul je versteld staan hoeveel vaker jij kunt opdrukken over een periode van enkele weken. Deze oefening is vooral goed voor je triceps en voorste schouderspieren maar, in mindere mate, ook voor je buikspieren, biceps en onderarmen. Een gemiddelde sporter zal zijn of haar lichaamsgewicht zo’n tien tot vijftien keer kunnen opdrukken. Bekijk onderstaande video om te zien hoe je goed opdrukt. Wil je het jezelf, aan het begin, iets makkelijker maken? Steun dan op je knieën in plaats van op je voeten.

Sit-ups

Sit-ups zijn, net als push-ups, een erg bekende oefening met je eigen lichaamsgewicht. Zodra iemand het heeft over buikspieren duurt het niet lang voor de sit-up genoemd gaat worden. De sit-up is dan ook vooral te voelen in de buikspieren. Doe jezelf – maar vooral je rug – een plezier en ga op een zachte ondergrond liggen wanneer je sit-ups gaat doen. Leg je armen gekruist op je borst, buig je knieën en kom met je hoofd omhoog tot je net met je knie niet je knieën raakt. Qua ondersteuning is het fijn als iets of iemand jouw voeten op hun plek houdt. In de onderstaande video zie je een uitvoering van de sit-up op een fitness bankje. Het grote voordeel hiervan is het feit dat je jouw voeten achter de steunen kunt klemmen en je een goede ondergrond hebt voor je rug. Daarnaast hebben wij er in dit filmpje voor gekozen het bankje een stukje naar beneden te zetten.

Squat

De squat is de laatste jaren erg populair geworden en heeft dat grotendeels te danken aan het ideaalbeeld dat we tegenwoordig hebben. Vrouwen mogen weer trots zijn op hun rondingen en spenderen daar zelfs uren voor in de sportschool. Wanneer je aan mooie, ronde billen wil werken is de squat zeker een oefening die je niet mag overslaan. Bij de squat bestaat er nog wel eens discussie over de uitvoering, moet je nou met je knieën voorbij je tenen of niet? Wij vinden dat niets moet. Doe de squat zoals jij je er lekker bij voelt en naarmate je meer geoefend hebt kun je steeds verder doorbuigen met je knieën.

Lunge

De lunge kun je zien als het broertje van de squat. Net als bij de squat moet je namelijk door je knieën buigen. Bij de lunge train je vooral de voorkant van je boven beenspieren, de hamstrings en de bilspieren. In de onderstaande video stappen we met rechts naar voren uit en daarna met rechts naar achter. Je kunt dit uiteraard ook afwisselen met rechts en links. Aan het begin kun je je evenwicht wellicht wat moeilijk bewaren, oefening baart ook hier weer kunst!

Plank

Zelfs wanneer jij je nog maar net bezig houdt met een gezondere levensstijl zul je de plank kennen. De oefening is niet zo zeer bekend in de sportwereld maar wel vanwege het feit dat planking in 2011 viral ging. Mensen plankte overal en nergens, lieten zich fotograferen en plaatste deze planks op social media. Een Google Image Search levert geweldige resultaten op van mensen die planken in de studio, op kratten bier, op kamelen en zelfs op tijgers!

Net als bij de sit-ups is het fijn om bij het planken gebruik te maken van een zachtere ondergrond, bijvoorbeeld een fitnessmatje. Begin vandaag met planken en probeer morgen een langere tijd neer te zetten!

Meer video's zien?

Download de Fitway applicatie gratis uit de App Store!