De tijdstippen waarop iemand eet heeft een mogelijk groter positief effect op de gezondheid dan de maaltijd zelf. Minder eten in de avond zorgt volgens onderzoekers voor een kleinere kans op obesitas.
Mensen die steeds later op de dag dineren of op onregelmatige tijden eten blijken vaker een afwijkend hartritme te hebben, tevens wordt de spijsvertering belemmert.
Een recent onderzoek laat ook zien dat mensen die hun hoofdmaaltijd in de ochtend nuttigden, meer afvielen en hun bloedsuikerspiegel verbeterde.

Maar waar gaat die maaltijd dan naar toe? De laatste maaltijd is niet zomaar verdwenen in je darmen. Na het eten van een maaltijd begint je lichaam de calorieën te verwerken. Procentueel kan men de volgende verdeling maken;

  • 10 procent naar de nieren —> De nieren zorgen ervoor dat het bloed de juste hoeveelheid water en voedingsstoffen bevat.
  • 5-10 procent naar het hart —> Het hart haalt de meeste van zijn energie uit vet, dat meer langetermijnenergie levert voor het hardwerkende hart dan glucose.
  • 23 procent naar de lever, alvleesklier, milt en bijnieren —> Nadat de lever voedingsstoffen heeft opgenomen slaat hij rest calorieën op als glycogeen
  • 25 procent naar de spieren —> Spieren hebben een constante toevoer van energie nodig om hun massa in stand te houden. Dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt.
  • 10 procent naar de hersenen —> Glucose is de brandstof voor het brein. Het kan niet langdurig opgeslagen worden. Dit is ook de reden dat mensen zich vaak suf voelen als ze een maaltijd overslaan.
  • 10 procent naar thermogenese —> Alleen al het afbreken van het voedsel dat je zojuist gegeten hebt, verbruikt een tiende van je calorieën
  • 2-3 procent naar vetcellen —> Je vetcellen groeien en splitsen zich uiteindelijk op als er meer en meer calorieën genuttigd worden
  • 10 procent naar een onbekende bestemming —> Ons lichaam is behoorlijk groot en sommige calorieën verdwijnen er gewoon in. Dit is wat makkelijk gezegd natuurlijk, maar onderzoek heeft nog geen duidelijke verklaring kunnen geven.

Ons drukke leven zorgt ervoor dat we een goede planning moeten maken voor het eten van de maaltijden. Lekker sporten zonder goed te eten bestaat niet, maar een zojuist genuttigde maaltijd kan het sporten ook in de weg zitten.

Trainen en eten moeten dus op een goede manier op elkaar afgestemd te worden. Het maag-darmkanaal functioneert in rust optimaal. Daarom is sporten kort na het nuttigen van een maaltijd, dus met een volle maag, niet aan te bevelen. Dit gaat ten koste van de spijsvertering, maar ook van het prestatievermogen. Pas je etenstijden aan je trainingstijden aan. Als je als gevolg van de ochtendtraining niet kan ontbijten, ontbijt dan na de training. Gebruik in dat geval ook de avond ervoor, voor je gaat slapen, nog een (kleine) maaltijd, denk bijvoorbeeld aan kwark.
Als je ’s avonds rond etenstijd traint, kies dan in de loop van de middag één of twee kleine maaltijden tussendoor. Gebruik een hoofdmaaltijd altijd pas na de training.

Wil je meer advies over voeding? Maak dan gratis een voedingsschema met onze Fitway app:
https://itunes.apple.com/nl/app/fitway/id1095120091?mt=8