Iedereen kent spierpijn

Of je nou intensief en vaak sport of elke dag op de bank ligt, iedereen heeft weleens last van spierpijn gehad. Misschien was het jaren geleden toen je mee deed aan de avondvierdaagse of misschien was het die dag nadat je een vriend hebt helpen verhuizen. In dit artikel gaan we je uitleggen dat er twee soorten spierpijn zijn en we gaan je wat tips geven om de spierpijn te verminderen.

Wat is spierpijn?

Het menselijk lichaam kent twee soorten spierpijn. Het verschil tussen deze twee soorten zit in het moment waarop de spierpijn toetreedt.

Vroege spierpijn

Het eerste soort spierpijn treedt toe tijdens of net na actieve inspanning. Dit soort spierpijn noemen we vroege spierpijn. Deze spierpijn is het best te omschrijven als een hevig soort kramp gepaard met een brandend gevoel. Denk bijvoorbeeld aan die ene keer dat je met je volle boodschappentassen op de fiets zat en je echt moeite had om die trappers weer naar beneden te duwen.

Vroege spierpijn is een chemische reactie. Wanneer jouw lichaam zich inspant zet het glucose om in energie, tijdens dit proces komt de afvalstof melkzuur vrij. Melkzuur wordt normaliter afgebroken door je lever maar wanneer jij je dusdanig inspant dat jouw lever het afbreken van het melkzuur niet kan bijbenen, zal het melkzuur zich opstapelen bij de spieren die zich inspannen. Dit melkzuur gaat vervolgens de zenuwuiteinden van je spieren irriteren waardoor er een verzuring in je spieren ontstaat. Het gevoel dat hierdoor ontstaat in je spieren noemen we vroege spierpijn.

Verlate spierpijn

De naam geeft het al aan, maar verlate spierpijn is het soort spierpijn dat gemiddeld 24- tot 48 uur na inspanning optreedt. Schrik niet maar deze verlate spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes zijn zo minuscuul dat ze niet schadelijk zijn voor je lichaam. Sterker nog, om jouw spieren te ontwikkelen zijn dit soort scheurtjes noodzakelijk. Bij het herstellen van deze scheurtjes zal jouw lichaam namelijk zorgen dat de spier verstevigd wordt om zich voor te bereiden op een volgende belasting van de spieren. Dit proces noemen we supercompensatie.

Supercompensatie is dus eigenlijk het opbouwen van jouw spierballen!

Logischerwijs doen deze kleine scheurtjes in je spieren wel even pijn en dat is dan ook het gevoel dat we verlate spierpijn noemen.

Onderstaand vind je een grafiek van de verschillende fases:

supercompensatie

Hoe lang deze fases precies duren is per persoon verschillend.
De aanvulling van creatine fosfaat naar een normaal niveau ligt normaliter tussen een paar seconden en minuten, maar de aanvulling van glycogeen voorraad kan wel 48 uur duren. Het is goed bewust te zijn van de fases en over tijd te leren wat het best voor jou werkt.

Supercompensatie_curves

Drie tips om spierpijn te voorkomen

Niet alle spierpijn is te voorkomen maar toch zijn er vrij eenvoudige manieren om spierpijn te voorkomen of op zijn minst tot een minimum te beperken.

  • Warming-up
    Misschien heel cliché maar daardoor niet minder waar. Door jouw spieren voor de daadwerkelijke belasting rustig te gebruiken zorg je voor een goede doorbloeding van de spieren. Door deze doorbloeding worden je spieren warm, het warmer worden van de spieren vermindert de kans op scheurtjes in de spieren.
  • Cooling-down

De warming-up kent iedereen wel (wat nog niet wil zeggen dat iedereen zich er ook aanhoudt) maar de cooling-down is nog minder populair dan de warming-up. Toch is het afkoelen van de spieren minstens net zo belangrijk. Door na de inspanning een cooling-down te doen geef je jouw lichaam de kans zich weer in te stellen van inspanning naar rust.

  • Rust

Iets wat we ook niet genoeg kunnen zeggen is dat rust ontzettend belangrijk is voor het herstel van jouw lichaam. Zeker wanneer je last hebt van verlate spierpijn is het belangrijk dat je jouw lichaam en jouw spieren de tijd en rust geeft om de scheurtjes in de spieren te laten herstellen. Wanneer je dit niet doet kan er simpelweg geen supercompensatie plaatsvinden en dus geen groei!

Op zoek naar goede oefeningen?

Om blessures maar bijvoorbeeld ook spierpijn te voorkomen is het verstandig om te weten waar je mee bezig bent en goede oefeningen op de juiste manier uit te voeren. In onze applicaties laten we met video’s precies zien hoe je een oefening moet uitvoeren.

Download gratis een van de Fitway Applicaties voor iOS uit de App Store of voor Android uit de Google Play Store en kijk precies hoe je een oefening uit moet voeren voor optimaal resultaat!