Eindelijk weer de energie gevonden om te beginnen met sporten. Met een voldaan gevoel loopt u de sportschool uit, daarna heerlijk naar bed. Wat voelt u zich goed. Tot de volgende dag..

Enorme spierpijn, u kunt bijna uw bed niet uit komen en dan moet u nog de hele dag actief in de weer. Elke stap die u zet zorgt ervoor dat de spieren nog meer verzuurt raken. Om ervoor de zorgen dat de pijn wat verdraagzamer wordt hebben we wat tips voor u.

Op dag 2 na het trainen is spierpijn vaak het ergst. Het is belangrijk dat het bloed goed door de spieren stroomt. Daarom kunt u het best uw lichaam zoveel mogelijk verwarmen. De spieren ontspannen door de warmte en de pijn vermindert. Vaak zijn er op de sportscholen sauna’s aanwezig ga hierin zitten na de training. Bent u geen sauna type kleed u dan warm aan, leg een kruik op uw belaste spieren of neem een warm bad. Klaar met de warmte, neem dan direct een koude douche. Het is even door bikkelen maar de kou is goed voor de doorbloeding van het lichaam. Door de lage temperatuur vernauwen de bloedvaten tijdelijk, zodat de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Dat scheelt weer wat spierpijn de volgende dag!

Zorg dat u in beweging blijft, anders worden de spieren stijf. Fiets een eindje of ga een blokje om. Wilt u toch graag naar de sportschool toe om te trainen, train dan andere spiergroepen.

Water drinken is sowieso erg belangrijk maar ook tegen de spierpijn. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit uw spieren goed worden afgevoerd. Drink kersensap, cranberrysap of zwarte bessensap uit onderzoek is gebleken dat deze sappen antioxidanten bevat, die een ontstekingsremmende werking hebben. Wanneer je vooraf een van deze sappen drinkt, dan heeft men na de training minder spierpijn. Of neem gewoon een zwart kopje koffie, cafeïne vermindert spierpijn met 50% en zorgt ervoor dat je langer kunt trainen. Bepaalde voeding werkt ook pijnstillend. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat gember, zalm, kurkuma, magere kwark, verse munt, sojabonen en peper helpen tegen spierpijn. Bovendien zijn producten met vitamine B12 (noten, bananen, sinaasappels, kip en eieren) een aanrader.

Hoe vervelend spierpijn ook aan zijn het is ook fijn! Maar genoeg is genoeg! Overtrain uzelf niet. Het is belangrijker om geregeld te sporten en rust te namen op de niet trainingsdagen. Heeft u toch spierpijn, dan weet u in ieder geval wat te doen!