Sommige mensen trainen in de ochtend andere weer in de avond maar wat is beter…

Het verschilt per persoon wanneer je het beste kunt trainen. Er zijn wel een aantal factoren die het prestatievermogen beïnvloeden. Een goed voorbeeld is je interne klok. De interne klok beïnvloedt je hormonen waardoor je prestatievermogen verandert. Ieder mens verschilt van ritme en prestatieniveau. Dit verschil wordt verklaard door de hormonen, die geven impulsen aan de hersenen.
Melatonine, is het hormoon dat je interne klok beïnvloedt. Je dag ritme wordt bepaald door de hoeveelheid zonlicht. Mensen die vroeg op te staan en direct na je ontbijt te gaan sporten, zullen gewend raken aan een actieve ochtend. Je kan zo je interne klok beïnvloeden. Je hoeft je nu niet meer druk te maken dat werk, studie of wat dan ook zal uitlopen en je niet kan sporten. Je hebt al lekker je training achter de rug. Voor je fysieke prestaties kan een vroege training voordelig zijn. Door in de ochtend te trainen, verhoog je het metabolisme tijdens de rest van de dag, waardoor je meer calorieën verbrandt. Lichte cardio voor het ontbijt zorgt er zelfs voor dat je meer lichaamsvet verliest. Je insulinelevel is dan namelijk laag en je lichaam verbrandt dan veel meer vet.

Na je ochtendtraining ga je lekker licht ontbijten. Als je de koolhydraatinname laag houdt, is de ochtendtraining ideaal, omdat je geen extra energie nodig voor sporten. Daarnaast is je testosteronspiegel het hoogst in de ochtend, wat natuurlijk voordelen biedt voor je krachttraining. Testosteron is een belangrijk hormoon voor het herstellen (en versterken) van spieren. Als je gaat beginnen met krachttrainen kan het voordelig zijn om in de ochtend te trainen. Je hebt dan meer energie om de oefeningen goed onder de knie te krijgen.

Zoals le leest zitten er dus wel voordelen aan om in de ochtend te trainen, maar er zijn ook voordelen aan om in avond te sporten. Als je een zware dag hebt gehad op het werk is er niks beters aan op even te ‘ontstressen’ door de sporten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de avond trainden (45 minuten krachttraining en 45 minuten cardio) 3% meer spiermassa kregen en 4% meer lichaamsvet verloren dan de groep mensen die in de ochtend trainden. Waarschijnlijk komt dat doordat de pijngrens hoger ligt, hierdoor hebben de mensen extra kracht en zou je zwaarder kunnen trainen.
Krachttraining gericht op het ontwikkelen van spiermassa is het meest effectief in de avonduren. De balans tussen cortisol en testosteron is het meest gunstig gedurende avonduren.
Cortisol reguleert het bloedsuikerlevel en de energielevering door het afbreken van spiermassa. Dit proces wordt ook wel katabolisme genoemd. Testosteron doet het tegenovergestelde. Het helpt met het opbouwen van spiermassa door de omzetting van eiwitten. Dit proces wordt ook wel anabolisme genoemd. Het cortisollevel is het hoogste in de vroege ochtend en daalt gedurende de dag. De hoeveelheid testosteron is ook het hoogste in de ochtend, maar daalt langzamer dan de hoeveelheid cortisol gedurende de dag. Omdat de hoeveelheid testosteron ’s avonds relatief hoger is dan de hoeveelheid cortisol, kan het voor spieropbouw beter zijn om ’s avonds te trainen.

Voor betere sportprestatie’s te leveren is het belangrijk je lichaamstemperatuur te verhogen. Als je opgewarmd bent, zal je een betere prestatie neerzetten. De lichaamstemperatuur van mensen ligt ’s avonds hoger dan ’s ochtends, en daarom is het voor veel mensen makkelijker om ’s avonds te sporten. Als men ouder is het beter om eerder op de dag kunnen sporten. Oudere mensen hebben een ader ritme dan jongere mensen.

Belangrijke punten als je ’s ochtend gaat trainen:
– ’s Ochtends kan je beter gaan hardlopen, wandelen of andere cardiotraining
– Zorg voor een goede warming-up.
– Als je ’s ochtends gaat trainen, zorg er dan voor dat je minimaal 30 minuten voor de inspanning wat eet om spierafbraak te voorkomen

Belangrijke punten als je ’s avonds gaat trainen:
– In de avonduren beter om krachttraining te doen
– Als je te laat traint, kan het zijn dat het lastig is om je glycogeenvoorraden goed aan te vullen.
– Niet te laat sporten want dat kan je slaappatroon in de war brengen.
Uiteindelijk moet je toch echt vooral doen waar je je lekker bij voelt en wat bij jouw leefpatroon past. Beide momenten hebben hun voordelen. Het beste tijdstip om te trainen wordt niet alleen bepaald door je lichaamstemtemperatuur of je interne klok, maar veel belangrijker is het type oefening, je leeftijd en je gezondheid. Maar welk tijdstip je kiest als je echt iets wilt bereiken, moet het trainen op den duur een onderdeel van je leven worden. Iedereen is verschillend dus ga ervaren wat je zelf prettig vind.