Zorg voor voldoende gezonde vetten, eet noten

Noodzakelijke noten

De voordelen van noten in een gezonde levensstijl

Noten zijn nodig

Misschien dat je weleens gezouten pinda’s of cashewnoten eet wanneer ze op een verjaardag op tafel staan maar wist je dat noten ook in de schijf van vijf van het voedingscentrum staan? Het voedingscentrum adviseert de gemiddelde Nederlander zelfs elke dag een handje ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid.

Waarom zijn noten gezond?

Vetten zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Normaliter komt zo’n 20 tot 40% van je dagelijkse energie uit vetten. De meeste noten bevatten zo’n 80 tot 90% onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is een soort vet dat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevat. Waar verzadigde vetten het cholesterolgehalte verhogen, zijn het de onverzadigde vetten die het cholesterolgehalte juist verlagen!
Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden onverzadigde vetten, zijn noten dus een uitstekend voedingsmiddel om de kans op hart- en vaatziekten te beperken.

Kans maken op een Body & Fitshop tegoedbon ter waarde van € 50,-?

Volg ons op Facebook!

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en feiten met betrekking tot een gezonde levensstijl.

Welke noten zijn gezond?

In principe zijn alle noten gezond. Om optimaal te kunnen profiteren van de voedingsstoffen in noten dienen ze niet gebrand, geroosterd of gezouten te zijn en geen verdere toevoegingen te hebben (pindarotsjes en Snickers tellen dus niet).

Walnoten
Veel mensen zijn het erover eens dat de walnoten het gezondst zijn. Walnoten bevatten namelijk erg veel Omega-3 vetzuren. Omega-3 is een essentieel vetzuur dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt.

Naast het feit dat walnoten een bron van Omega-3 vetzuren is, is het ook een bron van antioxidanten. Tijdens bepaalde processen in het lichaam, zoals de stofwisseling, komen zogenaamde radicalen vrij, deze radicalen zijn slecht voor ons lichaam. Antioxidanten beschermen onze weefsels, cellen en DNA tegen deze vrije radicalen.

Amandelen
Amandelen zitten vol eiwitten. Eiwitten zorgen voor de opbouw van weefsel in het lichaam (bijvoorbeeld ook voor spieropbouw) en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten amandelen relatief weinig calorieën, zitten ze vol antioxidanten (niet in zo’n grote hoeveelheid als bij walnoten maar toch!) en zijn ze rijk aan mineralen als magnesium, calcium en fosfor welke voordelig zijn voor je stofwisseling.

Cashewnoten
Cashewnoten bevatten relatief weinig vetten in verhouding met andere noten. Daarentegen bevatten cashewnoten juist weer veel koolhydraten in verhouding met andere noten. Voor sporters is de stof selenium erg interessant, de cashewnoot zit vol met deze stof die helpt de cellen en weefsels van ons lichaam te beschermen.

Noten zijn gezond

Hoe zorg ik dat ik voldoende noten binnen krijg?

Het makkelijkst is om gewoon elke dag een handje noten toe te voegen aan je dieet. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om tussen de middag een handje ongezouten cashewnoten of walnoten te eten of verwerk ze in een maaltijd door ze bijvoorbeeld in je kwark te gooien bij het ontbijt.

Je kunt er ook voor kiezen pindakaas met stukjes noot op je brood te smeren. Er zijn manieren genoeg om aan de benodigde voedingsstoffen te komen, probeer vooral uit wat voor jou het best werkt.

Vreemde noten

Noten groeien aan bomen en officieel gezien zijn pinda’s geen noten, toch denken mensen bij noten al snel aan pinda’s. Amandelen zijn officieel fruit maar vanwege de eigenschappen van zowel de pinda als de amandel worden beide toch tot de noten gerekend.

Lievelingsnoot

Heb jij al noten verwerkt in jouw dagelijkse voedingspatroon? We zijn erg benieuwd welke noten jullie het liefst eten en hoe jullie deze dan eten. Gewoon een handje walnoten in de avond of maak jij er misschien wel hele gerechten mee? Laat het ons weten!