Iedereen kent het wel, heb je net heerlijk gegeten, zit je uit te buiken en dan wordt je getroffen door een after dinner dip! Weg energie, je voelt je futloos, je moet nog zoveel doen maar je wilt het liefst een dutje doen op de bank. Maar hoe ontstaat een after dinner dip en hoe voorkom het?

Om te begrijpen hoe een after dinner dip ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe de bloedsuikerspiegel werkt in het menselijk lichaam. De bloedsuikerspiegel bepaalt namelijk de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) in ons bloed. Glucose hebben we nodig om ons lichaam te voorzien van energie. Glucose halen we uit voeding zoals eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Als het bloedsuikergehalte stabiel blijft, krijgen we genoeg energie binnen en kunnen we lichamelijk en geestelijk goed te kunnen functioneren.

Pas op met veel koolhydraten, suikers en transvetten, hierdoor stijgt het gehalte te snel en raakt het uit balans. De snelheid van de stijging van het bloedsuiker wordt met een maat aangegeven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Deze maat noemen we de glycemische index.

Hoe hoger de index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit gebeurt vooral bij producten met veel koolhydraten en suikers bijvoorbeeld brood en gebakken aardappelen. Je lichaam maakt dan meer insuline aan om de grote hoeveelheid suikers te bestrijden en de bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer snel.

Je voelt je futloos, slap en je lichaam vraagt om rust. Dit is dus de oorzaak van een after dinner dip. Dus wanneer je producten eet die laag scoren op de glycemische index, dan zul je minder snel last hebben van een dip. Eet daarom bijvoorbeeld s’avonds pasta of peulvruchten.

Hieronder hebben we de tips voor je op een rijtje gezet zodat je het kan voorkomen!

Tip 1. Vermijd producten met snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank en lightproducten.
Tip 2. Kies voor producten met een lage glycemische index, zoals volkoren producten, havermout, zilvervliesrijst en quinoa.
Tip 3. Kies voor natuurlijke suikers, zoals honing.
Tip 4. Eet regelmatig, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes.
Tip 5. Ga een stukje wandelen na het eten. Zo wordt de energie niet opgeslagen, maar direct verbruikt.
Tip 6. Eet meer eiwitten en goede vetten (zoals plantaardige olie en visvetzuren).
Tip 7. Neem eventueel extra chroom. Chroom is een mineraal en dat helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden.
Tip 8. Zorg dat je voldoende slaapt.