Bewegen is erg belangrijk voor je gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Je wilt graag meer sporten en meer bewegen. Het zou mooi zijn als je sporten een onderdeel maakt van je dagelijks leven. Deel vaste dagen en tijden in voor sporten. Zo maak je bewegen een gewoonte. Belangrijk is van te voren aan je zelf een aantal vragen te stellen. Hierdoor kan je goed je doel concreet maken. Zo kan je ze beter behalen. Stel de lat ook niet te hoog. Begin met kleine doelen! Dan is het extra motiverend als je ze gehaald hebt. Zo kan je, je doel steeds bijstellen en blijft het uitdagend.

Maak echter niet altijd alleen doelen voor de korte termijn maar probeer dit ook voor de lange termijn. Bijvoorbeeld, afvallen en een betere conditie krijgen gaat het best met kleine stappen, maar je kunt als langer doel bijvoorbeeld stellen dat je de 10km of halve marathon wilt lopen. Als je doelen haalt, motiveert dat om verder te gaan, maar wees realistisch! Voor velen is 6 keer per week naar de sportschool op langer termijn simpelweg in de praktijk niet haalbaar.

Beloon je zelf ook als je een doel behaald hebt. Kies altijd een sport wat je leuk vindt om te doen. Als je het vervelend vind om alleen te sporten, ga dan samen of voer een groepsles uit.

Doelen maak je concreet met het SMART-principe. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden.

Specifiek: Omschrijf je doel duidelijk en concreet met een specifieke actie, gedrag of resultaat. Dus niet: “Ik wil meer gaan wandelen.” Maar: “Ik wil dagelijks 45 minuten wandelen.”
Meetbaar: Het doel moet meetbaar zijn. Alleen dan weet je of je het doel gehaald hebt.
Acceptabel: Maak het doel liever niet afhankelijk van anderen. Zorg dat je je doel zelf kunt halen.
Realistisch: Goed haalbare doelen motiveren tot actie. Een uitdaging is goed, maar het moet niet onmogelijk zijn.
Tijdsgebonden: Kies wanneer je het doel bereikt wil hebben. Noteer een duidelijke startdatum en einddatum.

Al deze stappen, zorgen voor de formulering van je doel! Zet hem in een mooi notitieboekje. Een notitieboekje waar je vrolijk van wordt en dat jou motiveert écht te werken aan de doelen die jij jezelf stelt. Op deze manier heb je niet alleen alles bij elkaar, maar kun je ten alle tijden terugkijken.

Tot slot: geef nooit op! Als je niet opgeeft, betekent dat dat je volhoudt in datgene wat je voor ogen hebt. Je bent dan ook doelbewust bezig met de realisatie van jouw doelen. Stop met te veel na te denken, ga sporten, beweeg en zet door. De eerste weken zul je je nog niet fit voelen, spierpijn krijgen, moe zijn, maar uiteindelijk begin je er plezier in te krijgen en je sterker en beter voelen en zul je meer energie hebben! Je wordt echt een gelukkig mens als je, je doelen behaald hebt! Geen smoesjes meer, zin maken!