3 stellingen over hardlopen | Fitway

3 stellingen over hardlopen

Hardlopen in het bos

Er lopen ontzettend veel mensen hard. Het is dan een van de sporten met een enorm lage drempel om mee te beginnen. Bijna iedereen kan het en je hebt er in principe niets voor nodig. De meningen over hardlopen zijn heel erg verdeeld, zo zijn er mensen die er niet aan moeten denken om een stuk te gaan hardlopen maar er zijn ook mensen die er niet aan moeten denken niet te kunnen gaan hardlopen. Hardlopen zou slecht zijn voor je gewrichten, het zou een stofje vrij laten komen dat zorgt voor een zogenaamde runnershigh maar dit zou alleen vrij komen wanneer je in de buitenlucht loopt en hardlopen zou niet helpen bij jouw doel om af te vallen.

Hardlopen is slecht voor je gewrichten.

Hardlopen zou slecht zijn voor je knieën, enkels en andere gewrichten. Sterker nog, er zijn genoeg verhalen te lezen van sporters die beweren blessures te hebben opgelopen door hardlopen. Nu is het inderdaad zo dat je blessures kunt oplopen tijdens het hardlopen, maar goed je kunt ook een blessure oplopen terwijl je rustig op weg bent naar de supermarkt. De stelling dat hardlopen per definitie slecht zou zijn voor je gewrichten is dan ook niet juist. Hardlopen kan erg slecht zijn voor je gewrichten wanneer er verschillende andere factoren niet in orde zijn. Zo is het bij het hardlopen essentieel gebruik te maken van goed schoeisel. Te kleine, te hoge of te strakke schoenen kunnen bijvoorbeeld al voor veel problemen zorgen. Aangezien iedereen zijn voeten anders zijn is het niet mogelijk uit te leggen waar jouw schoenen aan moeten voldoen. Om er zeker van te zijn dat je goede schoenen aanschaft kun je het best langsgaan bij een echt goede sportzaak. Zij beschikken steeds vaker over geavanceerde apparatuur om jouw voeten en loopstijl te kunnen meten.

Een goede basis
Los van het feit dat je goede schoenen nodig hebt om blessures te voorkomen, doe je er goed aan om te zorgen dat jouw spieren in balans zijn. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat hardlopen een intensieve inspanning is voor, vooral, jouw voeten en benen. Hoe sterker jouw benen zijn des te beter ze deze intensieve inspanning kunnen verdragen. Om te voorkomen dat je blessures oploopt tijdens het hardlopen doe je er dus goed aan in de sportschool, of thuis, met krachttraining aandacht te geven aan je benen.

Pijnlijke knie tijdens hardlopen

Buiten hardlopen is het beste.

Met binnen hardlopen bedoelen we in dit geval hardlopen op een loopband, bijvoorbeeld in de sportschool en met buiten hardlopen bedoelen we hardlopen in de buitenlucht. We kunnen vrij kort zijn over het antwoord op de vraag of buiten hardlopen beter voor je is dan binnen hardlopen. Het gaat hier puur om persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik het veel lekkerder om buiten hard te lopen, zeker wanneer het weer een keer mee zit is het lekker om te kunnen genieten van de buitenlucht en de omgeving terwijl je ook nog eens aan het sporten bent. Daarentegen kan ik me ook goed voorstellen dat je het fijner vind om op de loopband te staan en er letterlijk elk moment mee te kunnen stoppen als je dat zou willen. Een ander voordeel van de loopband is dat de ondergrond altijd vlak is en je er in de praktijk dus minder snel een blessure zou kunnen oplopen door verkeerd te stappen. Iets wat buiten natuurlijk sneller kan gebeuren doordat de ondergrond telkens verschillend is. Voor het opbouwen van conditie is de loopband ook een aanrader, je kunt hier namelijk aan de slag met de instellingen van de loopband en bijvoorbeeld de weerstand verhogen.

Val je af van hardlopen?

Van hardlopen val je niet af.

Krachttraining is op het moment helemaal hot. Iedereen moet aan de gewichten en cardio (fietsen, lopen, roeien etc.) is not done. Tijdens het hardlopen ben jij je aan het inspannen en zoals je waarschijnlijk weet verbrand je energie tijdens inspanning. Hoe groter de inspanning, des te meer energie je zal verbranden. Des te meer energie je verband, des te meer je zal afvallen (mits je de verbrande energie niet weer bijvult met calorieën) in theorie val je dus wel degelijk af wanneer je hardloopt.

Tijdens een half uur krachttraining verbrandt je minder calorieën dan tijdens een half uur hardlopen. Het voordeel van krachttraining is echter dat je ook na de training nog calorieën blijft verbranden en dat spieren zich ‘voeden’ met calorieën. De spieren die je dus ‘opbouwt’ tijdens krachttraining blijven, ook na de training, nog calorieën verbranden.

Per definitie val je dus wel degelijk af van hardlopen maar met krachttraining verbrandt je in verhouding meer calorieën.

Volg jij ons al op Facebook?

Volg Fitway op Facebook en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen met betrekking tot voeding, training en meer voor een gezonde levensstijl!