Ze zeggen weleens hardlopers zijn dood lopers, maar wist je dat hardlopers gemiddeld drie jaar langer leven dan mensen die niet rennen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Iowa State University, het is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Nu betekend dat niet dat je elke dag 10 kilometer moet lopen! Het mooiste nieuws is dat volgens de onderzoekers het al voldoende is om een paar minuten per dag langzaam te rennen. De onderzoekers hopen op deze manier de mensen te kunnen motiveren om te beginnen met hardlopen en het rennen ook vol te houden. Het is helaas niet duidelijk of de langere levensduur ook daadwerkelijk alleen wordt veroorzaakt door het hardlopen, maar er is wel een sterk verband. Mogelijk kiezen gezonde mensen er vaker voor om te rennen.

Zelfs als je wekelijks minder dan 51 minuten, minder dan 10 kilometer of langzamer dan 10 kilometer per uur rent, heeft je gezondheid er baat bij. Zelf bij lopers die maar een of twee keer per week rennen vonden de onderzoekers die ruim 15 jaar durende als positieve resultaten. Mensen die niet hardlopen hebben gemiddeld een drie jaar kortere levensverwachting. De onderzoekers concludeerden dat rennen een 30 procent kleinere kans op overlijden veroorzaakt en zelfs een 45 procent lager risico op overlijden als gevolg van een hartziekte. Het is echt al genoeg om gemiddeld een half uur tot een uur per week te rennen om het risico op overlijden te verlagen.

Het belangrijkste is wel dat je door moet zetten en vol moet houden. Het gezondheidsvoordeel was het grootst voor mensen die al meer dan zes jaar regelmatig de hardloopschoenen aantrokken.
Dus pak je schoenen uit kast en ga ervoor voor een gezonder leven!