Sporten en bewegen maakt een mens gezonder, men leeft langer, hebt meer energie, voelt je fitter, ziet er beter uit!
Mensen die sporten zitten doorgaans gewoon lekkerder in hun vel dan wanneer je niet beweegt! Maar dit was natuurlijk al bij je bekend. Maar wist je ook dat sporten een super positief effect heeft op je slaap?

Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die voldoende slaap krijgen, gezonder eten dan mensen die te weinig slaap krijgen. Probeer elke nacht 7 uur of meer te slapen. Hoe dieper je slaapt, hoe beter je ”batterij” oplaad. Hoe langer je in een diepe slaap verkeerd, des te meer herstel vindt er plaats in je spieren. Neem slapen serieus. Het is echt heel belangrijk voor je gezondheid.

Vermijd stress dat is slecht voor je nachtrust. Door stress kan je uren wakker liggen van het piekeren. Aangezien sporten één van de beste methoden is om stress tegen te gaan, is het ook direct de perfecte manier om beter te slapen! Sporten gaat op verschillende manieren stress tegen. Tijdens het sporten maken we de stoffen dopamine, endorfine, serotonine en adrenaline aan. Deze zorgen voor een blij en gelukkig gevoel. Je kan door het sporten beter je gedachten verzetten waardoor je daarna beter kan gaan slapen.

Slechte slapers hebben lagere leptine waarden. Leptine is het hormoon dat hongergevoel onderdrukt en ze hebben juist hogere waarden van het hormoon ghreline, dit maakt men juist hongerig. Ze hebben een hogere hartslag, een hogere spijsvertering en zelfs een hogere lichaamstemperatuur tijdens het slapen. Door actief te bewegen gaat je spijsvertering in eerste instantie harder werken en dus omhoog, maar daalt deze naar een paar uur tot een lager niveau dan dat het normaal zou zijn geweest, zonder te hebben gesport. Het is niet verstandig is om vlak voor het slapen te sporten of op een andere manier erg actief te bewegen. Als je spijsvertering minder hard werkt kan je in de nacht beter en dieper slapen. Daarnaast heeft je lichaam na het sporten ook een paar uur nodig om weer tot rust te komen.

Mocht je problemen hebben dan kunnen de volgende punten helpen om lekker te kunnen slapen. Het klinkt misschien soms als een open deur maar doe jij alle onderstaande punten al?

  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op
  • Zorg dat je voldoende tijd neemt om te slapen, verschillende onderzoeken geven aan dat 7 uur goed is
  • Houd geen middagdutjes
  • Ontwikkel een vaste routine die je iedere avond volgt voor je gaat slapen
  • Ontspan je voor je gaat slapen, lees een boek of neem bijvoorbeeld een warme douche
  • Zorg dat je het laatste uurtje voor je gaat slapen in een ruimte bent zonder fel licht
  • Maak het niet te warm in je slaapkamer, zorgt voor frisse lucht
  • Zorg voor goed matras, kussen en een fijn passend dekbed