Glutenvrij. Super hip!

Op het moment lijkt de hype weer iets af te nemen maar een paar maanden geleden kon je geen boekenwinkel inlopen of je kreeg hele kookboeken vol recepten zonder gluten naar je toegesmeten om over de promotie van glutenvrij eten op het internet nog maar te zwijgen. Was het dan zo dat iedereen er in één keer achter kwam dat hij of zij een glutenallergie had of zijn deze gluten gewoon echt zo slecht voor iedereen?

Niets van dat alles. Glutenvrij eten was in één keer gewoon super hip!

Wat zijn gluten?

In een eerder artikel hebben we je verteld over macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). In dit artikel gaan we iets verder in op de eiwitten. Gluten zijn namelijk een groep eiwitten die we vinden in granen. Vooral in tarwe zitten vul gluten maar ook in andere graansoorten als rogge, gerst en haver vinden we gluten.

Doordat gluten te vinden zijn in deze granen kun je jezelf voorstellen dat er in ons dagelijks voedingspatroon ook veel gluten voorkomen, denk hierbij aan pasta, brood, koek, ontbijtgranen en ga zo maar door.

Waarom zou ik geen gluten eten?

Op het internet zijn er tal van artikelen die je, bij wijze van spreken, smeken te stoppen met het eten van producten waar gluten inzitten. Allereerst zal dit erg lastig zijn (zeker in Nederland eten we veel producten waar gluten in verwerkt zitten) ten tweede is de vraag of dit echt nodig is.

Er zijn in principe slechts drie redenen waarom jij zou moeten stoppen met het eten van producten waar gluten in verwerkt zitten:

Coeliakie
Wanneer je ergens allergisch voor bent is het vrij logisch dat jij je niet optimaal voelt wanneer je in aanraking wordt gebracht met datgene waar jij allergisch voor bent. Iemand met een pinda-allergie maak je nu eenmaal niet blij met een pot pindakaas. Ditzelfde geldt uiteraard voor gluten. Wanneer jij een glutenallergie hebt (glutenallergie = coeliakie) doe je er goed aan om gluten te mijden.

Coeliakie is een aandoening aan de dunne darm. Bij coeliakie word het slijmvlies in de dunne darm beschadigd door gluten, door deze beschadiging zal de bescherming van de dunne darm niet meer optimaal werken waardoor de dunne darm kwetsbaarder is voor bijvoorbeeld infecties. Veel voorkomende klachten van coeliakie zijn:

– Verstopping (of juist diarree)
– Buikpijn
– Opgezette buik
– Verminderde eetlust

Wanneer de darmwand, na langere tijd, ernstig beschadigd raakt kunnen er problemen ontstaan met het opnemen van voedingsstoffen in de dunne darm. Hierdoor kunnen er andere symptomen optreden als depressiviteit, bloedarmoede, vermoeidheid of zelfs botontkalking.

Het niet kunnen eten van gluten is dus zeker iets dat serieus genomen moet worden. In Nederland hebben ongeveer 170.000 mensen last van coeliakie. Naar schatting zijn er daarvan 135.000 mensen die nog niet weten dat zij deze ziekte hebben.

Glutenintolerantie
Los van het feit dat je een allergie voor gluten kunt hebben is het ook mogelijk dat jouw lichaam gluten simpelweg niet zo fijn vindt als andere voedingsstoffen. Met andere woorden, jouw lichaam heeft moeite met het afbreken van deze gluten.

De werking van glutenintolerantie is vrijwel gelijk aan glutenallergie alleen zijn de symptomen minder heftig. Het lastige aan glutenintolerantie is dat het voor medici heel lastig vast te stellen is.

Waar het bij coeliakie vrij goed is te zien aan de dunne darm hoeft dit bij glutenintolerantie niet zo te zijn.

Omdat jij je er lekker bij voelt!
Los van of het hip is of dat het simpelweg moet vanwege een ziekte kun je er natuurlijk ook voor kiezen geen gluten te eten omdat jij je er lekker bij voelt. Het is altijd belangrijk om te doen wat goed voelt voor jou, iedereen ervaart dingen anders dat is ook zo als het op voeding aankomt.

Denk je dat jij wel eens coeliakie kunt hebben? Dan doe je er goed aan om dit eens met je huisarts te overleggen.

Heb jij een speciaal dieet, eet je bijvoorbeeld glutenvrij?

Zijn er voedingsstoffen die jij (liever) niet eet? Laat ons weten wat jij (liever) niet eet en waarom. We zijn erg benieuwd!