Zijn het uitvoeren van een warming-up en de cooling down essentieel voor een goede training? Hier zijn de meningen nog wel over verdeeld.
Het opwarmen (of een warming-up) wordt doorgaans gedaan vooraf aan het sporten. Over het algemeen bestaat een warming-up uit een geleidelijke verhoging van de lichamelijke activiteit, zodat de spieren warm worden en de hartslag omhooggaat. Het is van belang om de warming-up af te stemmen op de opvolgende activiteit, zodat de juiste spieren worden opgewarmd. Ook wordt een warming-up vaak gecombineerd met stretching ook wel rek/strek oefeningen. De voordelen van het opwarmen voor de training, verhoogt de effectiviteit en moet voorafgaand aan iedere trainingssessie worden gedaan. Het is een belangrijk onderdeel van trainen. De warming-up initieert de productie van adrenaline, waardoor de hartslag omhooggaat. Ook wordt de zuurstofopname van het bloed verhoogd, en door de verhoogde temperatuur van de spieren gaat de viscositeit van het bloed omlaag, zodat het sneller door het lichaam gepompt kan worden. Door een goede warming-up verlaag je de risico’s op blessures.

Volgens Brandan Mentore, gezondheidsprofessional en coach bij The Body Logic (USA), is het belangrijk om op te warmen met oefeningen die specifiek zijn voor je trainingssessie.
Als men gepland heeft om benen te trainen dan is alleen warmlopen op een loopband niet voldoende. Je zult dan ook bij de warming-up al de oefeningen licht kunnen herhalen om de juiste spieren op te warmen. Of het nou voor een cardio- of krachtworkout is: houd het kort, zo’n 10 minuten. Wanneer je begint te zweten doe je het goed.
Mentore stelt verder dat in veel gevallen het voor beginners nuttig is zich bij het rekken te focusen op de spieren en gewrichten in de benen. Vaak hebben deze namelijk meer flexibiliteit en soepelheid nodig om blessures of verrekkingen te voorkomen. Met name de hamstrings en de spieren rondom de heupen.

Tijdens de oefeningen hoeft er niet gerekt te worden om de spieren warm te houden. Te veel stretchen is niet goed je kan er zelfs schade mee veroorzaken bij je spieren. Tijdens het trainen bouw je progressie op bij je spieren en door veel te stretchen kan dit tegen gegaan worden. Mocht je wel graag willen rekken tijdens je workout dan kan je gebruik maken van rubberen weerstandsbanden. Dit is een goede manier om spierspanning te verminderen, de kans op blessures te minimaliseren en flexibiliteit te vergroten. Men kan dit dan uitvoeren op een dag met een workout op lage intensiteit, zodat de spieren kans hebben zich te herstellen en tegelijkertijd ook de bloedcirculatie en het hart en vaatstelsel profiteren.

Na de training kan de cooling-down het lichaam weer helpen om te herstellen. Een cooling-down, ook warming-down of warm-downs, is een lichte lichamelijke inspanning bedoeld om het lichaam na het sporten tot rust te laten komen. De cooling-down bestaat vaak uit wat rustige stretching en/of een rustige afbouw van de intensiteit van de training. Bij krachttraining en cariotraining helpt het eindigen met een serie oefeningen op lagere intensiteit of nog een tijdje flink doorwandelen zo verlaag je, de hartslag weer. Er is geen overtuigend bewijs dat cooling-down nodig is, al zou het duizeligheid kunnen voorkomen na een intense workout.