Een stukje over suiker - Fitway

Een stukje over suiker

Wat doet suiker?

Het kwaad dat suiker heet

Suiker wordt nog steeds vaak gezien als de duivel wanneer mensen proberen af te vallen of gezonder te eten. Er zijn dan ook talloze suikervrije producten, recepten en suikervrije diëten. Om na te gaan of suiker inderdaad zo’n boosdoener is, is het eerst verstandig om te kijken naar suiker zelf. Welke soorten suiker zijn er bijvoorbeeld, wat heeft het voor invloed op jouw gewicht en wat is een suikerverslaving?

Geraffineerde suikers

Kristalsuiker, basterdsuiker, poedersuiker en rietsuiker worden gewonnen uit het sap van suikerbieten en suikerriet. Het sap wordt door fabrieken dusdanig gefilterd dat vitamines en mineralen gescheiden worden van de zuivere suiker. Dit proces noemen we raffineren. Tijdens het raffineren worden dus alle nuttige voedingsstoffen uit het sap gefilterd. Geraffineerd suiker wordt dan ook vooral door fabrieken ingezet om voedingsmiddelen zoeter (lekkerder) te maken. De reden hiervoor is vrij simpel, de mens houdt van zoet. Vroeger proefde wij bijvoorbeeld om te kijken of iets zoet was, als het een zoete smaak had dan wisten we dat het veilig was om te eten.

Natuurlijke suikers

Na de uitleg over geraffineerde suikers kun je waarschijnlijk wel raden want we verstaan onder natuurlijke suikers. Natuurlijke suikers zijn inderdaad suikers waar de fabriek niet aan heeft lopen sleutelen. Er zijn dus geen vitamines, mineralen of andere nuttige voedingsstoffen gefilterd van de suikers. Natuurlijke suikers vinden we vooral terug in fruit en groenten maar bijvoorbeeld ook in voedingsmiddelen als honing.

Geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

Like Fitway op Facebook

en maak kans op € 50,- Body & Fitshop tegoed!

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, artikelen en feiten met betrekking tot een gezonde levensstijl door ons te volgen op Facebook!

De invloed van suiker op jouw gewicht

In ontzettend veel producten die we dagelijks gebruiken zitten dus (geraffineerde) suikers, denk aan melk, pindakaas, brood en muesli. Over het algemeen is bekend dat suiker een energieboost kan geven, vaak een grotere boost dan het lichaam aan kan, laat staan nodig heeft. Wanneer jouw lichaam teveel energie binnen krijgt gaat het de overtollige energie omzetten in vetten, dit werkt uiteraard nadelig op jouw gewicht.

Suikerverslaving

Soms maken we er wel eens grappen over met elkaar, maar het bestaat echt. Sterker nog, de hersenen reageren net zo op suiker als dat zij doen op cocaine. Wanneer je een hap neemt van een geglazuurde donut zullen de smaakpapillen in je tong een signaal sturen naar je hersenen. Dit signaal geeft je hersenen aan dat je iets zoets eet en de suikers in de donut geven een ‘beloningsgevoel’ af. Je creëert een soort van high welke vergelijkbaar is met het gevoel dat verkregen kan worden met drugs.

Door het eten van suikers (in welke vorm dan ook) stijgt de bloedsuikerspiegel als reactie hierop maakt jouw lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Des te meer suiker je inneemt des te agressiever zal er insuline aangemaakt worden, als resultaat hiervan zal de bloedsuikerspiegel heel even té laag zijn waardoor jouw hersenen het signaal krijgen dat er suiker nodig is om de bloedsuikerspiegel weer op peil te krijgen. Dit verklaard ook meteen waarom het lijkt alsof je maar door kan eten terwijl je bijvoorbeeld net een zak M&M’s leeg gegeten hebt. Je komt op deze manier in een vicieuze cirkel terecht.

Wil je meer weten over suikers en andere voedingsstoffen? Blijf dan vooral ons blog in de gaten houden en vergeet niet dat je de Fitway applicatie gratis kunt downloaden uit de Appstore!