Wat verstaan we onder krachttraining?

Krachttraining geeft bij veel mensen al snel het beeld in hun hoofd van bodybuilders. Ontzettend opgepompte mannen die met veel bloed, zweet en tranen onder hevig kreunen, tot schreeuwen toe, gewichten de lucht in duwen. Maar hoezeer dit ook een onderdeel van krachttraining kan zijn, is dat slechts één extreem voorbeeld. Krachttraining kan net zo goed het trainen van je armen zijn met halters van minder dan een kilo per stuk.

Om antwoord te geven op de vraag wat verstaan we onder krachttraining zouden we kunnen zeggen dat krachttraining het uitvoeren van oefeningen is waarbij we het opbouwen van spiermassa als gewenst resultaat hebben.

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Je lichaam heeft meer dan 600 spieren. Het onderhouden en versterken van deze spieren is dus sowieso al verstandig wanneer je goed voor je lichaam wil zorgen. Los daarvan kent krachttraining meer voordelen. Enkele van deze voordelen zou je wellicht niet verwachten.

Krachttraining zorgt voor een goede lichaamshouding

Veel mensen hebben problemen met hun lichaamshouding. Zij maken bijvoorbeeld een te holle rug, laten hun schouders te veel hangen of leunen juist teveel achterover. Een slechte lichaamshouding kan veel (pijn)klachten veroorzaken, van hoofdpijn tot pijnsteken in de rug en nek.

Door aan de slag te gaan met de juiste oefeningen kan krachttraining jouw lichaamshouding verbeteren en hiermee de klachten verhelpen. Heb je het idee dat er wel iets mag verbeteren aan jouw lichaamshouding? Neem dan eerst contact op met een fysiotherapeut voor onderzoek en advies.

Zelfvertrouwen door krachttraining

Het spreekt voor zich dat jij een enorme kick krijgt wanneer je elke training weer net een stapje verder kan, net even die kilo of herhaling extra kunt liften en jij je net weer iets sterker voelt. Die prestatie geeft je zelfvertrouwen, niet alleen voor je sportprestaties maar ook daarbuiten zal je merken dat je sterker in je schoenen staat.

Krachttraining zorgt voor extra verbranding van calorieën

Zoals we aan het begin al aangaven heeft krachttraining onder andere als doel het opbouwen en onderhouden van spiermassa. Dat gezegd hebbende is het goed om te weten dat spiermassa, ook in rust, onderhouden moet worden. Na elke krachttraining blijft je lichaam tot zo’n 48 uur maar liefst 10% meer calorieën verbranden dan wanneer je deze krachttraining niet had gedaan. Naast het feit dat je na zo’n training meer calorieën verbrand is het ook nog eens zo dat een kilo spierweefsel per dag zo’n 100 calorieën verbrand!

Krachttraining vormt je lichaam

We dromen allemaal van een mooi, strak, goed gevormd lichaam. Krachttraining zorgt, zoals hierboven uitgelegd, al voor de verbranding van calorieën waardoor je vet kunt verliezen maar met alleen het verbranden van de overtollige kilo’s komen we helaas nog niet bij ons droomlichaam.

Ons ideaalbeeld vraagt om een strak en goed gevormd lichaam en dat is iets waar we krachttraining bij in moeten zetten. Voor die mooie ronde billen hebben we je al eerder vijf oefeningen (verwijzing naar artikel 5 oefeningen voor strakke billen) gegeven.

Wie haal jij van die fiets af?

Begrijp ons niet verkeerd. Cardio (lopen, fietsen, steppen) is absoluut niet slecht voor je maar wil je echt doelgericht werken aan jouw droomlichaam dan mag krachttraining daar niet bij ontbreken.

Tag je vriend of vriendin die zich altijd uren in het zweet werkt op de crosstrainer en nu toch echt eens aan de gang moet gewichten!

Voor oefeningen en uitleg over de juiste uitvoer hiervan kun je onze applicaties gratis downloaden. Download de Fitway apps hier voor je iOS apparaat of hier voor je Android toestel.