De voordelen van groente en fruit uitgelegd door Fitway

De voordelen van groente en fruit eten

"Eet je groente op!"

De voordelen van groente en fruit

Je hoort je moeder het waarschijnlijk nog zeggen wanneer je met je eten zat te spelen en eigenlijk niet zo’n zin meer had om je spruiten nog op te eten. Nu je iets ouder en wijzer bent zul je het misschien ‘s avonds tegen jezelf zeggen omdat je weet dat voldoende groente eten belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Maar waarom is het dan zo belangrijk om voldoende groente en fruit te eten?


De juiste voedingsstoffen voor jouw lichaam

We vertellen je waarschijnlijk niets nieuws wanneer we vertellen dat er veel goede voedingsstoffen en vitamines gevonden kunnen worden in groente en fruit, maar weet je ook welke voedingsstoffen en vitamines en waarvoor deze belangrijk zijn?

Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor je ogen (ja er zit vitamine A in wortels), je huid, de groei en de weerstand van het lichaam. We maken onderscheid tussen twee vitamine A soorten. Zo is er een soort dat direct uit voeding (dierlijke producten) en er is een soort dat door het menselijk lichaam nog omgezet moet worden naar vitamine A. We krijgen dit binnen als carotenoïden uit plantaardige producten als worteltjes, bloemkool, spitskool, sinaasappels, mandarijnen en bananen.

Vitamine C is erg belangrijk voor de weerstand van jouw lichaam en het aanmaken van bindweefsel. Je ziet vaak dat mensen vitamine C supplementen gaan slikken wanneer zij verkouden zijn. We snappen de denkwijze maar je kunt er beter voor zorgen sowieso genoeg vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C kun je vooral vinden in koolsoorten (bloemkool, boerenkool, spitskool, zuurkool) maar ook in aardbeien, citrusfruit, kiwi’s en bessen.

Foliumzuur zal vooral bekend zijn bij vrouwen met een kind of kinderwens. Vrouwen die zwanger zijn of de wens hebben zwanger te raken wordt namelijk vaak aangeraden foliumzuur te slikken. Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is een van de voedingsstoffen die Nederlanders structureel te weinig binnenkrijgen.

Foliumzuur vinden we vooral in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Het lichaam heeft echter meer moeite met het opnemen van foliumzuur uit deze producten dan uit een pil. Dit is dan ook meteen de reden dat zwangere vrouwen (of vrouwen met de wens zwanger te raken) het advies krijgen dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken.

Foliumzuur is dus vooral goed voor een ongeboren kind. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Maar ook voor vrouwen zonder kinderwens, mannen en kinderen is foliumzuur goed. Zo zou het de kans op hart- en vaatziekten, kanker, depressie en dementie verkleinen.

Maak kans op een Body & Fitshop tegoedbon t.w.v. € 50,-

Gratis toegang tot de beta Fitway app

In de Fitway app geven we je voedings- en trainingsadvies. Op basis van jouw levensstijl stellen we je zelfs complete maaltijden voor!

Voordelen van groente en fruit

  1. Groente en fruit zijn gezond. Hierboven hebben we je slechts een kleine greep op het aantal goede voedingsstoffen en vitamine gegeven.
  2. Groente en fruit bevatten relatief weinig calorieën. Zo bevat een bakje met 100g aardbeien slechts 36 kcal waar een bakje met chocoladevla van 100g maar liefst 105 kcal bevat.
  3. Groente en fruit zijn overal verkrijgbaar. Ik zou het knap vinden als je een supermarkt kunt vinden waar je geen groente of fruit kunt krijgen.
  4. Er is een enorme variatie aan groente en fruit. Heb jij bijvoorbeeld wel eens een Yamboon op, of een bergamot?
  5. Los van de enorme variatie aan groente en fruit zijn er ook nog eens eindeloos veel recepten. Zo zit er altijd iets voor jou bij!

Chocoladevla vs. Aardbeien

Chocoladevla vs. Aardbeien