Voor veel fitness beginners is de wereld van supplementen soms erg verwarrend omdat men maar al te vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wie weet wat werkt en wat niet heeft genoeg keuze en kan voor goede prijzen een aanvulling vinden op de voeding, wat de resultaten aanzienlijk verbeterd. Maar wat is wijsheid? En wat zijn de beste supplementen? Welke supplementen passen binnen jouw voedingsschema en welke bieden het effect dat jij wilt ervaren tijdens jouw fitness training? Hieronder kun je lezen over tien voedingssupplementen die een goede aanvulling zijn op je dagelijks huishouding.

1) Eiwit – in het bijzonder whey/wei eiwit

Whey is een eiwit dat door zijn snelle opname ideaal is als pre-workout eiwitbron. Eiwit Suppletie is natuurlijk ook handig als je moeite hebt voldoende eiwit uit je voeding te halen. Zelf gebruik ik buiten trainingstijd meerdere malen per dag whey. Door het tijdens of direct na een maaltijd in te nemen wordt de snelle opname wat vertraagd.

2) Creatine

Creatine zorgt voor een sneller herstel na een training, betere resultaten sportprestaties, langer uithoudingsvermogen, mindere vorming van vrije radicalen en meer spiermassa en kracht. Voornamelijk wordt dit gebruikt voor mannen. Je mag het dan voor een periode van 4-6 weken gebruiken. Doordat het lichaam nu een langere periode een verhoogd aanbod van creatine in de voeding heeft, wordt het lui. Dit betekent dat het lichaam steeds minder enzyme systemen aanmaakt om de creatine op te nemen.

Daarom moet je een periode van 2-4 weken even stoppen. Tijdens de periode van onthouding wil het lichaam wel graag veel creatine opnemen maar er is weinig. Het lichaam gaat dan extra enzyme systemen aanmaken om de creatine op te nemen. Nadat dit heeft plaats gevonden zal een suppletie van creatine extra goed opgenomen worden: het is tijd voor een nieuwe oplaadfase.

3) Visolie

Visolie zorgt voor vermindering van vetopslag, het verhoogd de hoeveelheid vet die je verbrand. Heeft een positief effect op je gewrichten, verbeterd je concentratie niveau tijdens trainen en zorgt dat je gelukkiger wordt.

4) Vitamine D

De meeste mensen schijnen een tekort te hebben. Vitamine D is van belang voor de spieren. Deze vitamine, die vooral in vette vis zit en die we aanmaken uit zonlicht, zorgt onder meer voor snelheid. Het innemen van voldoende vitamine D kan het risico op blessures verminderen.

5) Magnesium

Het speelt een sleutelrol in de aanmaak van DNA, de afbraak van glucose en het vetmetabolisme. Magnesium is nodig voor de botopbouw, de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.

6) Glucosamine

Voorkomt en stabiliseert gewrichtsslijtage bij krachttraining en andere sporten. Zo kan je over een paar jaar graag nog steeds actief wilt trainen.

7) CLA

CLA bevordert de vetafbreking en de stofwisseling versnelt. Het verlaagt je cholesterol, verlaagt de vetzuurgehalte, beschermt je lichaam tegen vrije radicalen, ondersteunt het cardio-vasculaire systeem

en zorgt voor versterking en toenamen van je spieren.

8 ) B-complex

Het vitamine B complex is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten, vetten en de hormonenwerking en voor ons zenuwstelsel. Vitamine B zorgt voor het volledig benutten van de energie die vrijkomt bij de afbraak van koolhydraten

9) Vitamine C

Vitamine C is de bekendste weerstandvitamine. Matige beweging zorgt ervoor dat de weerstand beter wordt. Maar intensief sporten heeft juist een omgekeerd effect: het immuunsysteem, oftewel de weerstand, wordt erdoor verzwakt omdat topsport veel van het lichaam vraagt. Vitamine C vermindert spierpijn en spierschade.

10) Licht gedoseerde multivitamine van een goed merk

Kies voor de allrounder onder de vitamines: een normaal gedoseerde multivitamine. Daarmee zorg je dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt en optimaal presteert.