Waarom de techniek tijdens krachttraining zo belangrijk is

De kracht van techniek

De kracht van techniek uitgelegd door Fitway

Let op je techniek tijdens de oefeningen

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het op zijn zachtst gezegd vervelend is. Het lukt je om die nieuwe oefeningen in het aangegeven aantal herhalingen uit te voeren, je kijkt trots in de spiegel maar merkt dan op dat jouw hele rug bol staat. Een oefening uitvoeren is één maar de oefening optimaal uitvoeren is twee. Toch is het echt essentieel dat je de voor jouw uitgezochte oefeningen met de juiste techniek uitvoert, sterker nog je kunt beter kiezen voor minder gewicht en de juiste techniek dan dat je er enkel op gefocust bent zoveel mogelijk gewicht te pakken en hierbij de techniek te verwaarlozen. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Een goede techniek is een goede houding

Een van de redenen dat je aan de slag bent gegaan met krachttraining kan zijn om je houding te verbeteren. Het zou erg zonde zijn dat je, doordat je een verkeerde techniek hanteert, jouw houding juist verslechterd. Wanneer jij de juiste technieken hanteert bij jouw krachttraining is het juist mogelijk om jouw houding te verbeteren.

Een verkeerde houding van het lichaam in het dagelijks leven zorgt ervoor dat bepaalde spieren zich minder of juist meer aanspannen dan nodig is wanneer je de spieren die zich minder aanspannen op de juiste manieren stimuleert met krachttraining kun je jouw houding verbeteren. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat dit vaak een proces is van enkele maanden of soms jaren. Voor je hiermee aan de slag wil gaan is het altijd verstandig advies in te winnen van een expert (bijvoorbeeld een fysiotherapeut).

Maak kans op een Body & Fitshop tegoedbon t.w.v. € 50,-

Gratis toegang tot de beta Fitway app

In de Fitway app geven we je voedings- en trainingsadvies. We laten je met video’s precies zien hoe je de oefening uitvoert voor optimaal resultaat.

Een goede techniek is sneller resultaat

Alle oefeningen in de Fitway app zijn met zorg uitgekozen en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van experts. Dat wil zeggen dat er is gekeken naar oefeningen die, mits met de juiste techniek uitgevoerd, het snelste en beste resultaat opleveren.
Deze oefeningen zijn namelijk toegespitst op het aanspannen van specifieke spieren, op specifieke weerstand en op een specifieke tijdsduur. Wanneer jij de oefening niet goed uitvoert is de kans erg groot dat je samen met de spieren die aangespannen horen te worden tijdens de oefening, ook nog eens andere spieren aanspant.

Ik hoor je denken, dat is dan toch mooi meegenomen? Nee niet echt. Er is een reden dat we deze spieren (nu) niet aan willen spannen. Bijvoorbeeld omdat dit juist de spieren zijn die we willen ontspannen ter voorkoming van een slechte houding.

Voorkom blessures

Niet geheel onbelangrijk maar toch erg vaak vergeten, het voorkomen van blessures. Niemand zit op blessures te wachten maar je sommige mensen bezig ziet in de sportschool lijkt het wel een doel op zich, hoe kan ik zo snel mogelijk een blessure krijgen?

Blessures binnen krachttraining hebben twee grote hoofdoorzaken, geen of een slechte warming-up en geen of slechte techniek.

Tips om niet de hoofdrolspeler te worden in een van de #gymfail video’s

  1. Voer de oefeningen eerst uit met weinig (of zonder) gewicht. Wanneer je de techniek en houding onder controle hebt kun je altijd nog meer gewicht pakken.
  2. Kijk in de spiegel tijdens de oefeningen. Let op je houding.
  3. Vraag een sportmaatje te kijken naar jouw houding en techniek. Twee zien er altijd meer dan één.
  4. Vraag hulp bij aanhoudende problemen met je houding en/of techniek
  5. Registreer je nu voor gratis beta-toegang tot de Fitway applicatie om daar duidelijk alle oefeningen uitgebeeld te krijgen en direct kans te maken op € 50,- Body & Fitshop tegoed.