Hoe bouw ik conditie op? | Fitway

Hoe bouw ik conditie op?

Hoe bouw ik conditie op?

Hoe bouw ik conditie op?

Naast afvallen is het opbouwen van de conditie een van de vele goede voornemens die we elke keer weer aan het begin van het jaar voorbij zien komen. Veel van ons zullen de momenten herkennen dat je even een sprintje moet trekken om de bus nog te halen of met twee volle boodschappentassen de trap op sjouwt en eenmaal bovenaan weer denkt “Pff, ik moet echt iets aan mijn conditie gaan doen!” Maar wat is conditie eigenlijk en hoe bouw je conditie op?

Wat is conditie?

Conditie verwarren we nog wel eens met uithoudingsvermogen. Dat is ook logisch want wanneer je geen conditie hebt, kun je dit met een enorm uithoudingsvermogen nog best een tijd verbergen. Uithoudingsvermogen heeft onder andere te maken met de hoeveelheid zuurstof die je spieren kunnen opnemen. Het testen van je uithoudingsvermogen kan bijvoorbeeld op de loopband of fietsergometer van je sportschool. Bij een dusdanige test zal de weerstand steeds verder oplopen tot je echt niet meer kunt. De apparatuur zal tijdens de test meten hoeveel zuurstof je spieren opnemen: des te meer zuurstof je spieren opnemen, des te beter je uithoudingsvermogen. In theorie bestaat conditie onder andere uit uithoudingsvermogen. Naast uithoudingsvermogen zijn er meerdere factoren die bijdragen aan de bewegingen waarvan wij vinden dat we er een goede conditie voor nodig hebben. Zo kun jij je waarschijnlijk wel voorstellen dat gespierde, getrainde beenspieren erg van pas komen bij het lopen van een marathon.

Bij veel sporten is ook lenigheid een groot voordeel. Soepel kunnen bewegen is bijvoorbeeld een voordeel bij contactsporten als worstelen en kickboksen maar bijvoorbeeld ook bij hockey en voetbal. Volgens onderzoekers zijn de volgende factoren van belang bij het bepalen of je een goede conditie hebt of niet:

  • Uithoudingsvermogen
  • Kracht
  • Snelheid
  • Lenigheid
  • Coördinatie van de spieren
Uithoudingsvermogen Fitway

Wat is het voordeel van een goede conditie?

Wanneer je ons blog al wat langer volgt zul je al wat argumenten hebben gelezen om goed op je voeding te letten en bijvoorbeeld om aan de slag te gaan met krachttraining, maar waar is een goede conditie dan goed voor? Wanneer je een goede conditie hebt zul je sneller herstellen van inspanningen. Het kleine stukje sprinten voor de bus resulteert dan niet in een gênante situatie wanneer je hijgend naast iemand in de bus ploft en de boodschappentassen sjouw je ook voor je buurvrouw even die drie trappen op. Naast dat je sneller herstelt van inspanningen zul je merken dat je stressbestendiger zult worden met een goede conditie. Je kunt dus én het stuk sprinten voor de bus en mocht je de bus dan alsnog missen dan ben je nog bestand tegen de stress ook! Die vermindering van stress zorgt er meteen weer voor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Sterker nog, je algehele weerstand zal verbeteren wanneer je een goede conditie hebt. Die verkoudheidjes en griepjes zullen dus tot een minimum beperkt worden!

Hoe zorg ik voor een betere conditie?

Zoals je net al gelezen hebt bestaat conditie uit meerdere factoren. Sommige mensen zijn net even geboren met een iets betere conditie dan andere mensen, maar het voordeel is dat alle factoren zijn te trainen. De ene factor is iets beter te trainen dan de andere, maar alle factoren zijn te trainen.

Zo kun je voor de factor kracht aan de slag gaan met krachttraining, dat is voor nog veel meer goed dan alleen conditie. Voor het trainen van je uithoudingsvermogen kun je aan de slag op bijvoorbeeld een hometrainer. Probeer steeds je record te verbreken qua afstand, tijd of weerstand.

Snelheid is moeilijk te trainen maar toch zijn er methodes. Snelheid kun je zien als het zo snel mogelijk omzetten van vermogen naar activiteit. Je kunt aan de slag gaan met je startsnelheid (het afzetten en de eerste meters) maar je kunt ook overall een betere snelheid willen behalen, bijvoorbeeld over vijf kilometer hardlopen. Snelheid is dus vrij relatief en afhankelijk van waar je snelheid voor wil gebruiken.

Yoga heeft veel goede oefeningen om leniger te worden en de coördinatie van je spieren train je in principe tegelijkertijd met krachttraining mits je daar een gevarieerd schema volgt.

Volg jij ons al op Facebook?

Volg Fitway op Facebook en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen met betrekking tot voeding, training en meer voor een gezonde levensstijl!