Eten we teveel brood in Nederland? | Fitway

Eten we teveel brood in Nederland?

Volkoren brood

Het is algemeen bekend dat brood erg populair is in Nederland. We zijn een van de weinige landen die ontbijten en lunchen met een paar boterhammen. Daarnaast hebben we de neiging overal een ‘broodje’ van te maken. Zo hebben we in Nederland broodjes ei, kroket, frikadel, salade en noem het maar op wat we nog meer tussen twee broodjes stoppen. In het buitenland kijken ze ons vooral vreemd aan wanneer we het over hagelslag hebben. Sinds een paar jaar staat brood een beetje in een kwaad daglicht, sindsdien is speltbrood bijvoorbeeld erg in trek. Is het wel terecht dat brood in een kwaad daglicht staat?

Hoeveel brood eten we dan?

De afgelopen vijftien jaar ligt het bruto-verbruik per persoon per jaar op ongeveer 60 kg. De gemiddelde volwassen man eet dus 3-4 boterhammen per dag. Opvallend is dat uit onderzoeken wel blijkt dat steeds meer mensen dit aan het minderen zijn. Dit heeft onder andere te maken met verhalen die rond gaan die beweren dat brood dik zou maken of dat brood ongezond zou zijn. Rond de jaren ’60 lag het bruto-verbruik per persoon per jaar bijvoorbeeld nog op ongeveer 80 kg.

Wat is het voordeel van brood?

Brood bevat veel voedingsstoffen die nodig zijn bij een gezonde levensstijl. Denk hierbij aan vezels, mineralen, vitamine B, ijzer, eiwitten, calcium en natuurlijk koolhydraten. Daarnaast voegen veel bakkers jodium toe aan het brood. Bij een tekort aan jodium kan bij kinderen een groeiachterstand ontstaan en volwassenen kunnen hier schildklierproblemen van krijgen. Brood is een van de weinige voedingsmiddelen waar jodium in te vinden is.

Brood is ook een voedingsmiddel dat goed vult en dus een verzadigd gevoel geeft.

Wat is het nadeel van brood?

Er zijn veel mensen die last krijgen van constipatie wanneer zij wit brood eten. Over het algemeen eten mensen dan ook liever bruin brood, hier zitten ook meer vezels in dan in wit brood. Andere nadelen van brood zijn ook afhankelijk van het soort brood dat je koopt, het brood dat je in de supermarkt koopt is helaas vaak bewerkt. Kijk maar eens op het etiket, het zal je opvallen dat er voedingsstoffen als suiker, glansmiddel en conserveermiddel is toegevoegd. Deze toevoegingen zijn bijvoorbeeld om het brood er lekkerder uit te laten zien. Suiker wordt toegevoegd om het brood sneller te laten gisten en het dus sneller te kunnen verkopen.

Tarweveld

Tarwe vs. spelt

Om maar meteen met een interessant feit te beginnen vertel ik je allereerst dat uit archeologisch onderzoek blijkt dat de mensheid al langer broden bakt van spelt dan van tarwe! Het is dus niet zo zeer zo dat we van tarwe over zijn gegaan op spelt, het is eerder zo dat spelt weer een beetje terugkomt. Sinds een paar jaar is tarwe de boosdoener en is spelt de oplossing om toch broodproducten te kunnen blijven eten. Nu is het echter zo dat spelt tot het tarweras gerekend kan worden. Spelt is dus gewoon een soort tarwe!

Wanneer we spelt vergelijken met volkoren tarwe zit er nauwelijks verschil tussen de voedingswaarden van beide voedingsstoffen. We gaan pas een beetje verschil zien wanneer we te maken hebben met volkoren spelt en de grap is dat zo’n beetje alle speltproducten in de supermarkt niet gemaakt zijn met volkoren spelt maar met ‘gewoon’ spelt.

Boterham met Nutella

Conclusie

Als we de hoeveelheid brood die we in Nederland nuttigen vergelijken met andere landen kunnen we concluderen dat we inderdaad veel brood eten. Dat we het teveel zouden eten lijkt meer een internet-hype dan dat het gebaseerd is op de waarheid. Belangrijk is dat genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnenkrijgen die onder andere in boterhammen zitten. Zolang we onze boterham gezond beleggen, dus meer met kaas, komkommer, tomaat, lichte vleeswaren als kipfilet en minder met Nutella, roomboter en hagelslag, kunnen we gewoon blijven genieten van een lekkere boterham!

Is het je opgevallen dat we een heel artikel hebben geschreven over brood zonder gluten te noemen? Doen we het alsnog..

Volg jij ons al op Facebook?

Volg Fitway op Facebook en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen met betrekking tot voeding, training en meer voor een gezonde levensstijl!