Wie wil afvallen moet verbranden

Bijna iedereen kent wel iemand of is zelf iemand die wil afvallen. We weten ook bijna allemaal wel dat we dan vet zullen moeten verbranden maar hoe doen we dat? Voor we gaan kijken naar hoe we vet verbranden doen we er goed aan om eerst eens te kijken naar dat proces zelf. Hoe werkt vetverbranding nou eigenlijk?

Je bent altijd aan het verbranden

Ons lichaam heeft continu energie nodig. Energie om bepaalde werkzaamheden uit te voeren als bijvoorbeeld het oppakken van een pen, het joggen in een park, het opstaan uit je stoel maar ook het aanmaken van nieuwe cellen en het laten functioneren van jouw organen behoeft energie. Sterker nog maar liefst 60% van jouw energiebehoefte is afkomstig uit dit soort taken om jouw lichaam te laten werken. Met andere woorden, zelfs wanneer je de hele dag muisstil op de bank zou liggen heb je deze energiebehoefte nog steeds.

Energiebalans

Mocht je eerder informatie hebben opgezocht over afvallen, vetverbranding of iets soortgelijks dan heb je vast al eerder gelezen over de energiebalans. De energiebalans is namelijk leidend wanneer je af wilt vallen. De energiebalans is niets anders dan het totaal aan calorieën dat jij per dag kunt binnen krijgen zonder daarbij aan te komen of af te vallen.

Je kunt je wellicht voorstellen dat de energiebalans van iemand die elke dag als topsporter intensieve trainingen afwerkt hoger ligt dan de energiebalans van iemand die dagelijks op kantoor zit en eenmaal thuis ’s avonds in de bank neerploft.

Toch is het mogelijk dat de topsporter in dit voorbeeld lijdt aan overgewicht en degene die s’ avonds thuis in de bank ploft niet. Hoe? Simpelweg doordat de topsporter meer calorieën binnen zou krijgen dan dat hij verbruikt en degene die thuis in de bank ploft niet. Het zou theoretisch wel zo moeten zijn dat de topsporter ontzettend veel eet aangezien hij een hoop te compenseren heeft met de energie die hij al verbruikt met zijn trainingen.

Moet ik intensief sporten om af te vallen?

Nee, niets moet. Je hoeft dus ook niet per se intensief te sporten om af te vallen. Al zijn er heel veel argumenten om wél te sporten wanneer je wil afvallen. Door enkel te zorgen dat je dagelijks onder jouw energiebalans blijft kun je afvallen maar wanneer je daarnaast ook sport zal je meer energie en dus calorieën verbranden, op die manier kun je dus sneller jouw gewenste resultaat behalen.

Los van het feit dat je sneller jouw gewenste resultaat behaalt kun je met krachttraining jouw lichaam vormen. In plaats van dat je enkel kilo’s verliest kun je er daarmee dus ook zorgen dat je strak in je vel komt te zitten en je rondingen krijgt op de gewenste plekken. Lees bijvoorbeeld eens artikel met vijf oefeningen voor strakke billen.

Energiebalans als uitgangspunt

Of je er nou voor kiest om met of zonder sporten af te vallen (wij adviseren absoluut met) de energiebalans is altijd leidend wanneer jij wenst wat kilo’s kwijt te raken.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Wil jij ook graag wat kilo’s kwijt, meer spiermassa opbouwen of simpelweg naar een gezondere levensstijl? Blijf ons dan in de gaten houden. We zijn achter de schermen druk bezig met een applicatie om jou hierbij te helpen en geven sommige van jullie straks de mogelijkheid hier vervroegd en gratis mee aan de slag te gaan!