Mealpreps zijn vooraf klaar gemaakte maaltijden. Er zijn vele sporters (maar ook andere drukke mensen) die hun eten voor de hele week bereiden en het in de koelkast of vriezer bewaren. Zo bespaar je veel tijd gedurende de week, weet je precies wat je eet, hoeveel je eet en hoef je dus niet elke dag te bedenken wat je gaat eten. Allereerst is het goed om te weten dat er vele vormen van ‘meal prepping’ zijn. Je kan bijvoorbeeld alles voor de hele week koken en helemaal klaarmaken en op de dag dat je het eet alleen nog maar op te warmen in de magnetron. Je kunt ook ervoor kiezen om alles alvast te snijden en te marineren maar nog niet daadwerkelijk te koken. Je kunt ook bepaalde maaltijden volledig voorbereiden en koken en sommige maaltijden nog openhouden. Maak maaltijden voor maximaal 5 dagen. Bewaar eten voor twee dagen in de koelkast en de rest vries je in. Je kan gewoon de maaltijden opwarmen in de magnetron. Het is niet slecht voor je. Een tip is om het eten een dag van te voren uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten. Zo vermijd je dat een deel van je eten nog bevroren is en ongelijk wordt opgewarmd in de magnetron.

Stap 1: Bedenk wat je wilt gaan eten, hoeveel je hiervan nodig hebt per portie en zorg voor genoeg variatie. Variatie is ook heel erg belangrijk. Als je elke dag hetzelfde gaat eten, ben je er op gegeven moment zó klaar mee. Met de Fitway app kun je gemakkelijk verschillende recepten bekijken die exact voldoen aan jouw calorie en macronutrient behoefte. Zo kan je genoeg variatie brengen in jouw schema. Bekijk voor hoeveel dagen en welke maaltijden je wilt voorbereiden en maak er tijd voor vrij.

Stap 2: Zorg altijd voor genoeg bakjes. Het liefst veel van hetzelfde merk of dezelfde vorm en grootte. Zo kan je makkelijk stapelen en neemt het minder ruimte in in je koelkast. Ook kan je speciale zakjes kopen voor de diepvries met een makkelijke sluitstrip als je niet een al te grote vriezer hebt.

Stap 3: Plan je boodschappen en zorg voor een goede weegschaal. Sommige digitale weegschalen hebben de optie om tijdens het wegen de teller op nul te zetten. Zo hoef je niet steeds te rekenen.

Stap 4: Zodra je de boodschappen hebt gehaald kun je beginnen met voorbereiden! Pak je kruiden en specerijen, snij de groenten, snij het vlees, kook/bak/wok/grill de groenten en braad/kook/wok/bak/grill het vlees. Je kunt het eten wegen zodat elke portie precies evenveel bevat wanneer je het in het bakje doet. Laat alles afkoelen en sluit de bakjes goed af. Bewaar het in de koelkast of vriezer.

Stap 5: Als je kies om het eten in te vriezen, haal het dan op tijd uit de vriezer om het te laten ontdooien!